Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diaspora

Ovo je omiljena društvena mreža terorista ISIS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom da Twitter zabranjuje objave i profile koji veličaju nasilje ISIS-ovih terorista, oni su se okrenuli decentraliziranoj mreži Diaspora

Nakon što su iz Twittera najavili kako će blokirati sve profile terorista i one profile na kojima se budu objavljivali videozapisi ubojstva američkog novinara James Foleya, teroristi ISIS-a za 'promocije svojih aktivnosti' počeli su koristiti društvenu mrežu Diaspora koja im garantira privatnost i na kojoj ne bi trebali imati toliko problema sa zabranom postavljanja nasilnih fotografija i videozapisa.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Dva desetljeća od napada na vlakove, drukčije džihadističke prijetnje Španjolskoj prošlo je 20 godina U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Europi ubijene 192 osobe: "Ne smijemo smanjiti oprez, imaju ogromnu sposobnost sposobnost mutiranja i prilagodbe"

Diaspora je društvena mreža lansirana 2010. godine kao odgovor na stalne promjene privatnosti na Facebooku koje su razljutile milijune korisnika te je bazirana na privatnosti, a svojim korisnicima daje 'potpunu kontrolu nad svojim podacima'. Na The Telegraphu Diasporu opisuju kao potpuno decentraliziranu mrežu koja se sastoji od brojnih malih servera (kojima neovisno upravljaju administratori, odnosno podmini) i nema centralnog servera tako da ne postoji način na koji bi ekipa iz Diaspore mogla manipulirati ili uklanjati sadržaj s ove mreže.

Pet arapskih država suglasno da se treba boriti protiv džihadista

Upravo je ta decentralizacija i nemogućnost uklanjanja sadržaja od strane vlasnika mreže ono što najviše privlači teroriste jer je, za razliku od Twittera i drugih društvenih mreža, na Diaspori puno teže uklanjati takav sadržaj jer konačnu odluku o tome hoće li se određeni sadržaj ukloniti s mreže imaju samo podmini.

Ekipa iz Diaspore sastavila je listu profila i objava povezanih s teroristima ISIS-a i trenutno pregovaraju s podminima kako bi oni te korisnike i sadržaj uklonili s mreže, no iz ove kompanije napominju da oni nemaju nikakvu mogućnost odlučivanja oko toga što će pojedini administratori napraviti tako da oni mogu ostaviti sve profile i sav sadržaj online.

Inače, teroristi su se na Twitteru služili i različitim prijevarama kako bi natjerali 'obične' korisnike da pregledavaju njihov sadržaj pa su tako pored nekih linkova napisali hashtag #Hawaii – umjesto prekrasnih fotografija plaža i vulkana, na ovim su se linkovima nalazile fotografije ubijenih i mučenih ljudi od strane ISIS-a.  

Više informacija pročitajte na portalu Zimo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene