Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CryptoLocker

Ovo je 'NAJSTRAŠNIJA prijetnja računalima'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cyber kriminalci sve češće koriste CryptoLocker s kojim zaključavaju podatke na računalima te korisnici moraju platiti 'otkupninu' ako žele ponovno pristupiti svojim podacima

Korisnicima osobnih računala prijete brojni virusi i maliciozni programi, no u posljednje vrijeme sve veću prijetnju predstavljaju tzv. 'ransomware' programi, odnosno malware koji zaključava sve datoteke na računalima, a ako želite da ih napadač otključa, morat ćete im platiti određenu svotu novca. Iako ovakvi programi postoje već godinama, na PC Worldu napominju kako su napadi cyber kriminalaca naročito povećani od rujna prošle godine kada se pojavio CryptoLocker te su cyber kriminalci samo u posljednja četiri mjeseca prošle godine zaradili pet milijuna dolara od ovakvih 'otmica' podataka na računalima.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet" Slika nije dostupna Sramota za policiju! Ubacili im virus: Policija morala platiti hakerima za otključavanje računala!

Policija morala platiti hakerima za otključavanje računala!

Jedan od najpoznatijih takvih napada CryptoLockerom zabilježen je u američkom gradu Swansei u kojem su hakeri zaključali sve podatke na računalima u lokalnoj policijskoj postaji – kako policija nije imala rješenje za ovaj problem, morali su cyber kriminalcima platiti 750 dolara, nakon čega su im oni poslali šifru s kojom su napokon mogli pristupiti podacima na računalima.

Na PC Worldu, na kojem kažu kako je ovo trenutno 'najstrašnija prijetnja osobnim računalima', napominju kako se CryptoLocker razlikuje od sličnih malicioznih programa po jačini zaštite koju je jako teško probiti tako da je, u slučaju zaraze računala, mnogima jedino rješenje platiti kriminalcima novac i nadati se da će poslati šifru za otključavanje podataka.

Kriminalci često traže manje svote za koje vjeruju da bi ih korisnici računala mogli platiti (stotinjak ili više dolara), a često traže plaćanje u digitalnoj valuti bitcoin kako bi transakcije ostale u potpunosti anonimne. Još jedna taktika kojom se cyber kriminalci često služe prilikom ransomware napada, a koja je u nekoliko navrata zabilježena i u Hrvatskoj jest – zastrašivanje.

Naime, osim zaključavanja podataka na računalu, korisnicima se na ekranima pojavi poruka za koju se čini da ju je poslao MUP (ili npr. FBI) s upozorenjem kako je na računalima pronađen piratski ili pedofilski sadržaj (u nekim slučajevima na računalima se pojavljuju i fotografije s dječjom pornografijom i slično) te, ako žele otključati svoje računalo, oni moraju platiti određenu svotu novca. S obzirom da se čini da su poruke zaista poslane od policije, dio korisnika iz straha zaista plati otkupninu kako ne bi imali problema s policijom.

Ponovno kruži računalni virus koji traži 500 kuna od vlasnika računala

Jedna od velikih opasnosti CryptoLockera jest što se problem često ne rješava uklanjanjem ovog malwarea s računala te analitičar Malwarebytesa Adam Kujawa napominje da, čak i kada ga korisnici izbrišu s računala, datoteke na njemu ostaju zaključane.

Cyber kriminalci već rade i na još opasnijoj verziji ovog malwarea, PowerLockeru koji je trenutno još u razvoju te bi u budućnosti mogao predstavljati novu veliku opasnost za korisnike računala.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene