Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Špijuni neće više morati stavljati 'bube' u nečiji dom da bi čuli i vidjeli što njegovi stanovnici rade. To bi uskoro mogli raditi mi sami.


Porast gadgeta ‘spojenih’ na internet koje kontroliraju aplikacije značit će da ljudi postavljaju prislušne uređaje sami u svoj dom, rekao je ravnatelj CIA-e David Petraeus. CIA tvrdi da će moći ‘čitati’ uređaje putem interneta, a možda čak i putem radio valova.

Vezani članci Uređaji za maglu - 5 Skupa magla iznenadila i gradski HDZ koji je podržao gradnju spomenika: "Ako bude potrebno, tražit ćemo reviziju..." Slika nije dostupna Zadarske tvrtke bolnici donirale uređaj vrijedan dva milijuna kuna

Sve od daljinskih uređaja do radio satova sada se može kontrolirati putem aplikacija. Tome je pomogla inovacija iz kompanije koja proizvodi čipove, ARM. Naime, oni su nedavno objavili da su proizveli niskoenergetske, jeftinije čipove koji će biti korišteni u svemu, od hladnjaka i pećnica do zvona na vratima, piše Daily Mail. Povezane gadgete bit će moguće čitati 'kao otvorenu knjigu', pa čak njima i upravljati na daljinu, objavljeno je na Wired Danger Room blog.

>> VIDEO: Špijun koji ne privlači pozornost

Petraeus kaže da će gadgeti spojeni na internet promijeniti umijeće špijuniranja, dopuštajući špijunima da motre ljude automatski, bez da im u dom ili ured stave prislušne uređaje. Predmeti koji će se pratiti bit će locirani, identificirani, nadgledani i kontrolirani kroz tehnologije poput radiofrekvencije, senzorskih mreža i sličnog.

Čipovi koji dolaze iz radionice ARM-a bit će moguće ugraditi u velik dio kućanskih aparata koje zdušno koristimo. Čipovi su dizajnirani tako da mogu biti spojeni na internet i da vlasnik aparata u koji su ugrađeni može aparat uključiti i isključiti kada to želi bez obzira na to gdje se nalazi, a taj je koncept opisan kao ‘internet stvari’.

Futuristi smatraju da će jednoga dana aparati spojeni na internet pokazivati gdje su i što rade u svako doba te će precizno pokazivati podatke, i moći ćemo ih vidjeti kao što možemo vidjeti kuće na Google Mapsu.