Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon Googlea i LG-a, još jedna kompanija priprema svoje pametne naočale, a Baidu Eye mogao bi uzrokovati velike probleme za privatnost korisnika


Google je prošle godine predstavio pametne naočale za koje su neki novinari, nakon što su ih testirali, zaključili da su one budućnost te da više nije pitanje hoćemo li ih koristiti, nego je jedino pitanje kada ćemo ih početi koristiti.

Vezani članci Slika nije dostupna Googleove naočale u porno industriji?! Opa! Slika nije dostupna Googleove naočale: 'Ovo je budućnost, nije pitanje hoćemo li nego kada ćemo ih nositi!'

Ove su naočale i njihove napredne mogućnosti privukle veliku pažnju medija, a čini se i konkurentskih kompanija pa su se tako nedavno pojavile glasine kako ovakve naočale pripremaju LG i kompanija koju mnogi zovu 'kineskim Googleom' – Baidu.

Googleove naočale: 'Ovo je budućnost, nije pitanje hoćemo li nego kada ćemo ih nositi!'

Oni trenutno testiraju pametne naočale Baidu Eye koje bi, prema onom što je rekao glasnogovornik ove kompanije, trebale imati neke slične opcije kao i Google Glass. Tako će njihov uređaj imati mali ekran na kojem će se prikazivati informacije i kojim će se moći upravljati glasom i dodirom, a imat će i dodatnu kameru za fotografiranje i snimanje videa.

U ovoj kompaniji kažu da u svojim naočalama žele iskoristiti tehnologije pretraživanja fotografija i prepoznavanja lica, što bi moglo dovesti do velikih problema s privatnosti. Naime, glasnogovornik ove kompanije Kaiser Kuo rekao je da bi korisnici putem ovih naočala mogli fotografirati poznate osobe i onda te fotografije usporediti s fotografijama iz njihove baze podataka kako bi pronašli nove slike tih osoba. 

S obzirom da je označavanje osoba na fotografijama sve popularnije (pogotovo na društvenim mrežama), možemo samo zamisliti kakve bi probleme s privatnošću mogle izazvati naočale koje bi imale pristup ovim podacima 'običnih korisnika' jer bi bilo dovoljno da vas netko pogleda i fotografira (a da vi to niti ne znate) i u naočalama bi se odmah prikazalo vaše ime.

Ovako izgleda pogled u budućnost!

Ako tome dodamo i brojne privatne informacije koje korisnici dijele na društvenim mrežama i koji su javno dostupne, teoretski bi samo jedan pogled s ovim naočalama u određenu osobu mogao otkriti sve podatke o toj osobi te bi putem ovih naočala mogli saznati ne samo ime i prezime, već i odakle je ta osoba, što radi, gdje izlazi, s kim je u vezi i slično.

Na BBC-u kažu da su, upravo zbog problema s privatnosti, neki kafići u SAD-u već zabranili korištenje Googleovih naočala, a i iz Googlea su rekli kako će veliku pažnju posvetiti upravo pitanju privatnosti, odnosno sprječavanju zloupotrebe njihovih naočala.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju