Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bio je Pablo Escobar hakerskog svijeta te su ga mnogi hakeri gledali kao božanstvo, a sada im je svima zabio nož u leđa...


'Za mnoge on je bio poput božanstva – ako bi Sabu pohvalio nekog hakera, njegov bi utjecaj odmah porastao u (hakerskoj) zajednici', tako su Sabua, do jučer najtraženijeg hakera na svijetu (barem se tako mislilo), a danas velikog izdajicu, opisali agenti koji su bili uključeni u njegovo uhićenje.

Vezani članci Zapljena FOTO Palo zločinačko udruženje, krijumčarili su heroin: Uhićena petorka nabavljala drogu u jugoistočnoj Europi Davor Božinović Otkriveno tko je pao u velikoj akciji na Srednjacima, oglasio se i ministar Božinović: "Pratimo ih već neko vrijeme"

Ovu su priču prvi prenijeli na Fox Newsu te su mnogi koji prate hakerske aktivnosti posljednjih godinu dana ostali šokirani kada su saznali da je Hector Xavier Monsegur, u internetskom svijetu poznatiji kao Sabu – izdajica i FBI-jev doušnik.

Ono što je posebno šokantno za mnoge hakere kojima je bio idol i koji su se s novim informacijama obraćali upravo njemu, jest da on s FBI-jem surađuje još od kolovoza prošle godine te je pitanje koliko je članova Anonymousa (i LulzSeca) izdao do sada i tko će biti sljedeći haker kojeg će uhititi. Cijelo vrijeme u posljednjih više od pola godine kada su hakeri pratili i komentirali, a novinari intervjuirali Sabua putem Twittera i interneta, njega su nadgledali agenti FBI-a koji su mu čak i govorili što će pisati.

Zaboravio sakriti IP adresu!

Prema informacijama koje možemo pročitati na mreži, Sabu je pao na poprilično glup način – jednom se logirao na chat sa svojom pravom IP adresom. Policajci su otkrili o kome se radi i počeli ga pratiti, no kako je postao velika 'zvjerka' u online svijetu u lov na njega bacili su se i drugi hakeri koji su još u lipnju prošle godine otkrili njegovo pravo ime - Hector Xavier Monsegur.

Kada je njegovo ime otkriveno, on je u tajnosti uhićen u lipnju, a dva mjeseca kasnije priznao je krivnju za deset točaka koji su mu stavljene na teret i zbog kojih bi u zatvoru mogao provesti više od 124 godine. Između provođenja ostatka života u zatvoru i izdaje, odlučio se za izdaju, a u Fox Newsu kažu da nije htio otići u zatvor zbog dvoje djece s kojima je živio i za koje se jako brinuo.

Zanimljivo je da je Sabu jedno vrijeme u kolovozu u potpunosti nestao s interneta, tj. prekinuo je komunikaciju putem Twittera i chata (to je bilo u kolovozu, kada je postao policijski doušnik) te se naknadno vratio i nastavio komunicirati kao da se ništa nije dogodilo.

Već se sumnjalo da je izdajica!

Već su tada u hakerskim krugovima počele kružiti glasine da je Sabu postao izdajica jer je njegovo pravo ime i prezime koje su otkrili hakeri internetom kružilo mjesecima te je svima bilo čudno zašto Monsegur nije uhićen.

Nakon prvih velikih uhićenja hakera iz LulzSeca (u srpnju je uhićen Topiary) vjerojatno najpoznatiji haker Kevin Mitnick upozorio je kako će uhićeni hakeri 'propjevati'. S obzirom da se i sam našao u sličnoj situaciji prije mnogo godina, objasnio je da je hakiranje mnogim klincima igra i zabava te kako nisu svjesni svojih postupaka, sve dok ih ne uhite i ne shvate da bi mogli sljedećih dvadesetak ili više godina provesti u zatvoru – tada svi progovore.

Mitnick je posebno upozorio na napade na CIA-u i FBI-a rekavši da, 'ako bodete tigra u oči, on će vas kad-tad ugristi', a Sabua je opisao kao Pabla Escobara hakerskog svijeta.

Pao i haker koji je osramotio FBI

Prema neslužbenim informacijama s mreže, Sabu je tijekom ovih mjeseci uspio spriječiti brojne hakerske napade jer su hakeri koji bi pronalazili sigurnosne propuste upravo njemu javljali o tim propustima i planovima napada, na što je reagirao FBI i pokušao spriječiti te napade i popraviti sigurnosne propuste.

Koliki je bio utjecaj Sabua najbolje govori podatak da je 'zabranio' hakerima da nastave s napadima na stranice CIA-e, a hakeri su ga poslušali i ti su napadi stali – s obzirom da je cijelo vrijeme bio pod nadzorom FBI-a, oni su Sabuu naredili da opozove taj napad kako ne bi dodatno osramotili CIA-u.

Na Arstehnici kažu da je, zahvaljujući upravo Sabuu jučer uhićen i haker koji je odgovoran za snimanje razgovora između agenata FBI-a, a uhićen je i haker odgovoran za napad na Stratfor. Situacija oko Stratfora posebno je zanimljiva jer se čini da je cijelo vrijeme bio nadziran od strane Sabua tj. FBI-a – pitanje je da li su oni dopustili da ove informacije izađu u javnost, a na jednoj internetskoj stranici pitaju se da li je sadržaj objavljenih dokumenata promijenjen prije njihova otkrivanja javnosti.

Mnogi se pitaju koliko će ova uhićenja utjecati na budućnost Anonymousa, a neki sigurnosni stručnjaci smatraju da ipak neće ostaviti puno traga. Naime, Anonymous je odavno postao puno više od grupe hakera koji ruše stranice te za mnoge ovaj pokret predstavlja borbu za slobodu interneta i borbu protiv korporacija i korumpiranih političara – borbu koja se zahvaljujući OWS pokretu i protestima protiv ACTA-e preselila i na ulice velikih svjetskih gradova.

Ipak, za očekivati je da bi se broj napada ipak mogao smanjiti jer bi se neki hakeri mogli opametiti kada shvate da nisu nedodirljivi te da bi i oni na kraju mogli biti uhićeni, a kazne zatvora od 10, 20 ili čak 120 godina veliki su razlog da promisle više puta prije nekog sljedećeg hakiranja.

Genijalac i lijenčina

Što se Sabua tiče, osim velikih osuda od strane hakera (na nekim smo stranicama čak mogli pročitati pozive na osvetu), zanimljivo je znati da je on bio nezaposlen te je čak od države primao nekakvu novčanu pomoć (ako su informacije Fox Newsa istinite), a opisuje ga se kao računalnog genijalca koji je bio poprilično lijen te je sa svojim znanjem mogao zarađivati milijune u nekoj velikoj IT kompaniji.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju