Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatna preciznost

Najosjetljivija vaga na svijetu može izvagati i jedan proton!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najosjetljivija vaga na svijetu, koja mjeri učestalost vibracija ugljikovih nanocjevčica kada se na njih stavi neko tijelo, sada može izmjeriti i masu jednog jedinog protona.

Kako izvagati atom do posljednjeg protona? Uz dovoljno precizne vage za mjerenje najmanje jedinice mase - joktograma (yg), što je jedan septilijun (10 na 42. potenciju) grama. Nijedna obična vaga to ne može.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izložen u predvorju Život na vagi: Mršavi u javnosti! Slika nije dostupna Ignoriraju problem Petina ljudi se boji vage

>> Sat koji gubi manje od sekunde u 14 milijardi godina!

No, najosjetljivija vaga na svijetu to može i to uz pomoć nanocjevčica, koje vibriraju na različitim frekvencijama ovisno o masi čestica ili molekula na njima. Do sada je najmanja masa koju je najosjetljiviji senzor mogao otkriti bila 100 joktograma, tj. jedna desetina zeptograma.

Znanstvenik Adrian Bachtold i njegovi kolege s katalonskog Instituta za nanotehnologiju u Barceloni koristio je kratke nanocijevi. Iako je oprema postavljena u vakuumu kako bi se minimalizirala interferencija iz drugih atoma, Bachtold je uklonio sve zalutale atome povremenim zagrijavanjem cijevi. Tada je senzor bio u moguićnosti po prvi put izvagati atom ksenona koji teži 1,7 joktograma.

Bachtold se nada kako bi se ovakve vage mogle koristiti za razlikovanje različitih elemenata u kemijskim uzorcima, a koji se mogu razlikovati u samo nekoliko protona. Njihova postignuća su objavljena u stručnom časopisu

Nature

.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene