Američki znanstvenici vjeruju da na Saturnu i Jupiteru, divovskim plinovitim planetima Sunčeva sustava, padaju prave kiše dijamanata.


Novi podaci s Jupitera i Saturna pokazuju da u atmosferi tih planeta postoje velike količine ugljika u kristalnom obliku. Tijekom oluja popraćenih munjama metan se pretvara u čađu koja se stvrdnjava dok pada i tako se formiraju komadići ugljika, a nakon toga i dijamanti, prenosi BBC.

Ovi dijamanti naposljetku dospijevaju do tekuće površine planeta i tale se u užarenoj jezgri. Najveći dijamanti imaju oko centimetra u promjeru, što je 'dovoljno veliko da se od njih izradi prstenje, premda nisu brušeni', rekao je Kevin Baines iz NASA-ina Jet Propulsion Laboratoryja.

Vezani članci Slika nije dostupna S njom sigurno neće u dućan: Izraelci za neimenovanog klijenta rade masku s 3600 dijamanata Dijamanti - ženini najbolji prijatelji - 1 Dijamanti na crvenim tepisima: Tko drži rekord najskupljeg nakita nošenog na Oscarima?

>>VIDEO Pogledajte kišu na Suncu!

On je dodao da bi ti dijamanti bili upravo takve veličine da bi hollywoodske zvijezde 'bile ponosne' da ih mogu nositi.

'Samo na Saturnu godišnje na taj način nastane 1000 tona dijamanata', dodao je Baines.

On je rekao da ga često pitaju kako može znati da na Saturnu nastaju dijamanti, budući da se 'ne može otići tamo i promatrati taj proces'.

'Sve se svodi na kemiju. Prilično smo sigurni u to', rekao je Baines, prenosi BBC. (Hina)

Pogledajte video:


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook