Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na lažne aplikacije koje su besplatne za korištenje, ali bez znanja korisnika šalju SMS poruke na skupe brojeve i prazne račune korisnika


Britanska regulatorna agencija za premium brojeve i servise PhonePay Plus upozorava korisnike mobilnih uređaja koji rade na Androidu na veliki broj lažnih aplikacija koje korisnicima mogu isprazniti račune.

Vezani članci Slika nije dostupna ‘Ova mi je igra uništila život’: Jeste li se i vi navukli na Flappy Bird? Slika nije dostupna Tajne službe špijunirale građane preko Angry Birdsa!

Ove su aplikacije, koje su jedno vrijeme bile dostupne i na Google Play online trgovini aplikacijama, bile besplatne za download, no u sebi su sadržavale RuFraud malware koji bi, svaki put nakon pokretanja tih lažnih aplikacija na telefonima, slao SMS poruke na skupe brojeve koje bi korisnike koštale i do 15 funti po SMS-u. S obzirom da nije bilo nikakvih obavijesti o slanju poruka i naplaćivanju, korisnici nisu niti bili svjesni da njihov telefon šalje poruke na skupe brojeve te bi to otkrili tek kada su vidjeli telefonske račune.

RuFraud malware nalazi se u mnogim lažnim aplikacijama poput Angry Birdsa (uključujući i posljednji verziju ove igre Angry Birds Space) Assassin’s Creeda i Cut The Ropea.

Zanimljivo je da u uvjetima korištenja te aplikacije zaista traže dopuštenje za slanje SMS poruka na skupe brojeve, no to je upozorenje bilo poprilično skriveno, a s obzirom da veliki broj korisnika ionako ne gleda uvjete korištenja, već odmah kliknu na 'Instaliraj', većina njih nije niti bila svjesna ove opasnosti.

Dobra vijest jest da je PhonePay Plus na vrijeme otkrio jednu od kompanija koja stoji iza ovih prijevara – riječ je o latvijskoj kompaniji A1 Agregator Limited koja upravlja sustavom naplate putem kojeg se korisnicima naplaćivalo slanje SMS poruka te su ih kaznili s 50 tisuća funti i dali su im rok od tri mjeseca da vrate novac svim prevarenim korisnicima.

No, ono što je zabrinjavajuće u ovom slučaju jest što bi ovo mogao biti 'početak nečeg puno većeg' – naime, lažne su aplikacije naplaćivale korištenje u čak 18 europskih zemalja (među inima i Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Češkoj – srećom, Hrvatske nema na popisu) te je ovo mogao biti samo eksperiment kako bi online kriminalci vidjeli mogu li zaraditi na 'više tržišta' razvojem lažnih besplatnih aplikacija koje će slati SMS poruke na skupe brojeve i na taj način prazniti račune mobilnih korisnika.

Kako bi se zaštitili od ovakvih prijevara korisnici Androida trebali bi izbjegavati skidanje nepoznatih aplikacija s raznih stranica te ih skidati samo u Googleu Play, a prilikom skidanja s te trgovine aplikacijama treba pregledati i sva dopuštenja koja se daju aplikacijama.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.