Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukrali nacrte američkog naoružanja

Kinezi najavili prvu 'digitalnu vojnu vježbu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski hakeri dobili su pristup tehnologiji koja bi mogla rapidno ubrzati razvoj oružanih sustava kineske vojske.

Već neko vrijeme internetom kruže informacije o misterioznoj kineskoj jedinici kojom upravlja vojska i koja špijunira i napada privatne kompanije i državne agencije u SAD-u, zbog čega se povećala napetost u odnosima ovih zemalja, a neki vojni stručnjaci čak smatraju da bi Amerikanci trebali odgovoriti Kinezima na isti način – cyber napadima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mama Sarah U Keniji u dobi od 99 godina preminula baka Baracka Obame Slika nije dostupna GOTOVO 900 TISUĆA PRIMJERAKA "Obećana zemlja" bivšeg američkog predsjednika već prvi dan srušila rekorde prodaje i uvjerljivo potukla literarna djela prethodnika

Misteriozna 'Jedinica 61398' ponovo udara!

Bez obzira na potencijalne poteze koje bi Amerikanci mogli povući protiv Kineza (koji naravno demantiraju bilo kakvu povezanost s navedenim hakerskim napadima), kineska je vojska svjesna da će se u budućnosti, osim klasičnih oružanih sukoba, veliki ratovi voditi i u cyber prostoru pa su za sljedeći mjesec najavili 'prvu digitalnu vojnu vježbu', što je vijest koja sigurno neće obradovati Obamu.

Vježba će se održati u jednoj regiji na sjeveru Kine, a na Reutersu prenose da će Kinezi koristiti i vojne jedinice koje koriste digitalnu tehnologiju kako bi se prilagodili cyber ratovima te dodaju da je ovo prvi puta da će kineska vojska u svojim vježbama koristiti 'digitalne jedinice'.

Vijest da Kinezi pripremaju prvu digitalnu vojnu vježbu dolazi nedugo nakon što su objavljene nove informacije o kineskom špijuniranju i krađi osjetljivih vojnih dokumenata i nacrta iz Australije i SAD-a. Australci optužuju Kineze da su njihovi hakeri ukrali planove za novu zgradu australske špijunske agencije, a neki su američki mediji objavili informacije kako su se kineski hakeri domogli podataka i nacrta za nove oružane sustave vojske SAD-a, uključujući i nacrte za obrambene projektile, zrakoplove i brodove.

Opasan trend: Sve više hakerskih napada sponzoriraju države!

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju da su na ovaj način kineski hakeri dobili pristup tehnologiji koja bi mogla rapidno ubrzati razvoj oružanih sustava kineske vojske, što će u potencijalnim budućim sukobima uvelike oslabiti prednost koju američka vojska danas ima u odnosu na Kinu.

Iako se u izvještaju kojeg je pripremio posebni američki odbor za krađu nacrta naoružanja direktno ne optužuje Kina, vojni stručnjaci upozoravaju da iza tih napada zaista stoji kineska vojska te da su oni samo dio velike špijunske kampanje protiv vladinih i vojnih agencija u SAD-u.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene