Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedeći korak orbita?

Kinezi izvršili uspješnu teleportaciju na 100 kilometara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teleportacija, bez obzira što predstavlja uglavnom sci-fi tematiku, sama po sebi zapravo nije fikcija, ili neka sasvim nova vijest. Novost je međutim, da je izvršena uspješna teleportacija na daljinu od 100 kilometara.

Prije dvije godine kineski fizičari postavili su rekord u kvantnoj teleportaciji, uspješno teleportirajući fotone na daljinu od 16 kilometara, no sada su taj rekord isti fizičari višestruko potukli. Fotone su uspjeli teleportirati na daljinu od 100 kilometara, prenosi popsci.com.

Pročitajte i ovo Koronavirus u Šangaju napokon dobre vijesti Obrat u gradu iz kojeg su do jučer stizale stravične snimke, stanovnici napokon mogu odahnuti Ilustracija HOĆE "ZERO COVID" U Šangaju pandemija pod kontrolom, ali lockdown još traje. Dogradonačelnik poručuje: "Upornost je pobjeda"

Fizičari Sveučilišta znanosti i tehnologije u Šangaju, iskoristili su prednosti kvantnog uvećavanja u svrhu pomicanja objekta s jednog mjesta na drugo, bez da ga se pomiče. Ideja je u tome što se ne teleportira sam fizički objekt, već informacije koje ga opisuju i koje se prenose na sličan objekt na odredištu, koji zatim poprima novi identitet.

Kineski fizičari za teleportaciju koriste laser jačine svega 1,3 vata i vrlo sofisticiranu optiku, kako bi teleportirali fotone i povratili ih na odredištu. Trik je u tome što treba sačuvati integritet informacije o fotonu, s obzirom da se laserska zraka širi kroz prostor, odnosno postaje šira.

Konačna svrha projekta mogla bi biti efektivan način kako da se velike količine informacija brzo i efektivno prebacuju sa Zemlje u orbitu i obratno.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene