Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Teleportacija, bez obzira što predstavlja uglavnom sci-fi tematiku, sama po sebi zapravo nije fikcija, ili neka sasvim nova vijest. Novost je međutim, da je izvršena uspješna teleportacija na daljinu od 100 kilometara.


Prije dvije godine kineski fizičari postavili su rekord u kvantnoj teleportaciji, uspješno teleportirajući fotone na daljinu od 16 kilometara, no sada su taj rekord isti fizičari višestruko potukli. Fotone su uspjeli teleportirati na daljinu od 100 kilometara, prenosi popsci.com.

Vezani članci Mačka (Foto: Screenshot/Facebook) Mačke imaju neobične moći koje graniče s teleportacijom Uz ovakve će policija ostati bez posla (FOTO: YouTube/Screenshot) Ne propustite pogledati komediju dana, kako to izgleda kada glup i gluplji krenu u pljačku

Fizičari Sveučilišta znanosti i tehnologije u Šangaju, iskoristili su prednosti kvantnog uvećavanja u svrhu pomicanja objekta s jednog mjesta na drugo, bez da ga se pomiče. Ideja je u tome što se ne teleportira sam fizički objekt, već informacije koje ga opisuju i koje se prenose na sličan objekt na odredištu, koji zatim poprima novi identitet.

Kineski fizičari za teleportaciju koriste laser jačine svega 1,3 vata i vrlo sofisticiranu optiku, kako bi teleportirali fotone i povratili ih na odredištu. Trik je u tome što treba sačuvati integritet informacije o fotonu, s obzirom da se laserska zraka širi kroz prostor, odnosno postaje šira.

Konačna svrha projekta mogla bi biti efektivan način kako da se velike količine informacija brzo i efektivno prebacuju sa Zemlje u orbitu i obratno.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju