Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potražnja manja od očekivanja

Jeftiniji, ali i dalje PRESKUP: Apple smanjuje narudžbe iPhonea 5C

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su analitičari očekivali veliku potražnju za jeftinijim iPhoneom, čini se da korisnici nisu previše zainteresirani za iPhone 5C

Proteklih mjeseci brojni su analitičari upozoravali na loše stanje Applea na tržištima u razvoju – ponajviše na kineskom tržištu na kojima u potpunosti dominira Android i na kojima više telefona od Applea prodaju kompanije poput Xiaomija. Većina tih analitičara vjerovala je kako su i u Appleu svjesni ovog problema te kako pripremaju jeftiniji model iPhonea koji će moći konkurirati na takvim tržištima te da će njegova cijena biti veliki mamac milijunima korisnika koji će, umjesto nekog Androida, kupiti jeftiniji iPhone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počela prodaja novih iPhonea U redu za novi iPhone stajao i – Batman! Slika nije dostupna Nove opcije dostupne korisnicima Zbog ovog su korisnici iPhona bili ljutiti

Kinezi razočarani cijenom 'jeftinog' iPhonea: 'Ne bih ga mogao kupiti niti da prodam bubreg'

Apple je u rujnu zaista predstavio jeftiniji, ali ne i jeftin iPhone čija je cijena samo sto dolara manja od iPhonea 5S i koji ima većinu karakteristika prethodnog modela. iPhone 5C s cijenom od 550 dolara (u slobodnoj prodaji u SAD-u) razočarao je brojne korisnike koji su se nadali da će cijena ovog telefona biti puno pristupačnija (ranije se spominjala cijena između 300 i 400 dolara) tako da su odustali od njegove kupovine.

Nakon predstavljanja ovog telefona, novinari The Vergea nazvali su iPhone 5C 'šarenim marketinškim trikom' te su prije mjesec dana napisali kako bi taj trik zaista mogao uspjeti. No, prema posljednjim informacijama čini se da taj Appleov trik ipak nije baš uspio te je ova kompanija od dobavljača komponenti smanjila narudžbe ovog modela (Pegatronu su najavili smanjenje od 20 posto, a Foxconnu za trećinu). Također, neki su prodajni lanci u SAD-u već dodatno smanjili cijenu iPhonea 5C na 50-ak dolara (uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora), a glasine kažu da bi Apple zbog toga u budućnosti čak mogao smanjiti njegovu cijenu.

Evo kada počinje prodaja novih iPhonea u Hrvatskoj!

Neki analitičari čak smatraju da bi ovaj telefon, odnosno njegova slabija prodaja od očekivane mogao biti prvi veći neuspjeh Tima Cooka od njegovog preuzimanja Applea. No, prema informacijama Reutersa, čini se smanjenje narudžbi iPhonea 5C i nije tako loša vijest za kompaniju jer je za dio ljudi razlika u cijeni između modela 5C i 5S premala pa se, za dodatnih sto dolara, većina njih ipak odlučuje za skuplji iPhone 5S tako da je Apple od proizvođača komponenata povećao narudžbe za iPhone 5S.

Inače, prodaja ovih modela Appleovih telefona u Hrvatskoj počinje sljedeći petak te će biti zanimljivo vidjeti kolika će biti cijena tih modela, kao i kolika će biti potražnja u našoj zemlji za iPhoneom 5C. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene