Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pada cijena dionice

Kinezi razočarani cijenom 'jeftinog' iPhonea: 'Ne bih ga mogao kupiti niti da prodam bubreg'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijena 'jeftinijeg' iPhonea u Kini veća je od 730 dolara te uz takve cijene Apple ne može očekivati veliko povećanje udjela na ovom tržištu

Mjesecima smo pratili informacije brojnih analitičara koji su bili uvjereni kako Apple priprema jeftiniji model iPhonea s kojim će krenuti u pohod na tržišta u razvoju na kojima će s pristupačnijim telefonom napokon moći konkurirati Androidima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potražnja manja od očekivanja Jeftiniji, ali i dalje PRESKUP: Apple smanjuje narudžbe iPhonea 5C Slika nije dostupna Počela prodaja novih iPhonea U redu za novi iPhone stajao i – Batman!

Neki su analitičari bili prilično optimistični te su govorili o iPhoneu s cijenom od samo 300 dolara, dok je većina smatrala da će to biti između 400 i 500 dolara, no ispostavilo se da je jeftiniji iPhone još skuplji te cijena otključanog modela u SAD-u košta čak 550 dolara.

'Šareni marketinški trik': Jeftiniji iPhone uopće nije jeftin!

Na Venture Beatu prenose kako je ova vijest razočarala kineske ljubitelje Applea koji se 'osjećaju prevarenima' i koji su se ponadali da će im Phone napokon postati pristupačniji, no oni koji žele kupiti iPhone 5C bez potpisivanja ugovora morat će platiti puno veću cifru u odnosu na onu u SAD-u te jeftiniji iPhone sa 16GB memorije u Kini košta više od 730 dolara.

'Ne bih ga mogao kupiti niti da prodam bubreg', komentirao je cijenu Appleovog telefona jedan korisnik kineske društvene mreže Sina Weibo, aludirajući na prošlogodišnji slučaj kada je jedan tinejdžer prodao bubreg kako bi kupio iPhone i iPad.

Kina je Appleu jedno od najvažnijih tržišta na svijetu – tijekom prošlog kvartala trećina svih pametnih telefona kupljena je baš u ovoj zemlji, odnosno prodano je tri puta više smartphonea nego u SAD-u te u budućnosti žele uvelike povećati svoj udio na njemu, ali pitanje je kako će konkurirati brojnim kompanijama čiji su telefoni koji rade na Androidu višestruko jeftiniji.

Nisu Kinezi jedini razočarani cijenom Appleovog novog telefona – razočarani su i investitori koji su nakon predstavljanja novih uređaja počeli s prodajom dionica kompanije čija je vrijednost smanjena za više od pet posto, odnosno skoro 27 dolara.

Predstavljeni sinoć: Pogledajte opcije iPhonea 5S i iPhonea 5C

Prema dosadašnjoj Appleovoj strategiji predstavljanja jednog telefona godišnje, nakon predstavljanja novog telefona stari bi model pojeftinio i njegova bi cijena iznosila 550 dolara, odnosno 99 dolara uz potpisivanje ugovora.

Ovog puta razlika je u tome što Apple povlači stari model (iPhone 5) te će umjesto njega prodavati iPhone 5C koji je, s obzirom na plastiku, jeftiniji za proizvodnju tako da će s ovim potezom Apple povećati prodajnu maržu – što znači da je bilo prostora za dodatno pojeftinjenje uređaja koji bi, uz manju cijenu, mogao oboriti sve prodajne rekorde, iako je sigurno da će i s ovom cijenama milijuni ljudi navaliti na nove modele iPhonea. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene