Obavijesti Video Pretražite Navigacija
60 svjetlosnih godina oko nas

INFOGRAFIKA Svi planeti Zemljinog susjedstva na jednom mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na 60 svjetlosnih godina od Zemlje nalazi se doista velik broje egzoplaneta raznih veličina, pa tako i onih veličine Zemlje. Infografika koju možete vidjeti na jednostavan način prikazuje količinu i veličinu tih planeta.

Izvan Sunčevog sustava nalazi više planeta poput Zemlje nego što smo to dosad možda mislili, ali infografija odličnog web stripa XKCD prikazuje točno koliko se egzoplaneta nalazi u okolici Zemlje, točnije unutar 60 svjetlosnih godina od nas.

Pročitajte i ovo Zvjezdarnica; ilustracija Odlična priča Jedini planetarij istočno od Zagreba nalazi se u malenom mjestu kraj Đakova Slika nije dostupna Svemir je divan Sedam veličanstvenih: 10 razloga zbog kojih je otkriće sustava Trappist-1 škrinja s blagom

Svi ti planet nalaze se u takozvanoj 'zelenoj zoni', ne preblizu i ne predaleko od zvijezde da bi mogli imati vodu u tekućem stanju. Planeti su predočeni po veličini i boji (koju određuje tip zvijezde oko koje rotiraju), a Zemlja se nalazi u sredini, kao svojevrsno mjerilo.

Jesu li ovo planeti koje će kolonizirati ljudi?

Ono što infografika ne prikazuje jest precizan položaj tih planeta u svemiru oko Zemlje, već naglašava njihov broj i raznolikost.

Neki od njih možda i kriju vodu na svojoj površini, ali teško da će znanstvenici to 100 posto utvrditi promatranjem sa Zemlje, a kako se stvari u svemirskim istraživanjima razvijaju, čovjek neće u neko dogledno vrijeme izaći izvan Sunčevog sustava. Zapravo, najdalja točka na kojoj je čovjek bio od Zemlje, udaljena je oko 300.000 km i zove se Mjesec.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene