Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komunikacija među vozačima

Hoće li ovo pomoći u smanjenu broja prometnih nesreća?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Automobili koji međusobno komuniciraju trebali bi povećati sigurnost na cestama jer upozoravaju vozače na potencijalne opasnosti koje im prijete

Moderna tehnologija sve se više koristi u automobilima – osim sve naprednijih opcija koje danas imaju putna računala, Google već neko vrijeme razvija i automobil kojim će upravljati samo računala, a Amerikanci su u gradu Ann Arbor u saveznoj državi Michigan nedavno počeli testirati tehnologiju putem koje vozila međusobno komuniciraju.

Pročitajte i ovo Žrtve u prometu - 2 Na dnu EU-a "Broj mladih, poginulih u prometu je veličine Bjelovara": Zastrašujuća statistika poginulih na prometnicama Savjeti i pravila kako se postaviti u slučaju prometne nesreće Pokrovitelj Osiguraj me Treba li micati auto s ceste u slučaju nesreće? Mnogi se dvoume oko ovog važnog pravila

Na stranicama BBC-a kažu da će korištenjem ove tehnologije automobili, autobusi i kamioni međusobno 'razgovarati' i upozoravati vozače na potencijalne opasnosti koje se nalaze na cesti, što bi na kraju trebalo rezultirati manjim brojem prometnih nesreća i poginulih na cestama.

Do početka listopada na američkim ulicama trebalo bi se nalaziti skoro tri tisuće vozila koja će biti opremljena komunikacijskim uređajima koji koriste tehnologiju sličnu WiFiju putem kojih će međusobno slati podatke o stanju na cestama.

Vozači će biti obaviješteni ako postoji rizik da će udariti u neko drugo vozilo na raskrižju na kojem je slaba vidljivost, ako drugo vozilo mijenja trake na cesti na mjestu s lošom preglednosti te ako postoji mogućnost sudara zbog naglog kočenja automobila koji se nalazi ispred vozila.

David Strickland iz odjela za sigurnost autocesta rekao je da bi ova tehnologija mogla 'sve promijeniti kada je u pitanju sigurnost na cestama', no dodaje da prvo moraju naučiti 'kako je primijeniti na svakodnevne situacije u stvarnom svijetu'.

Na BBC-u kažu kako već postoje neke alternative ovoj tehnologiji pa je tako Bosch razvio senzor koji registrira objekte koji se nalaze do tri metra sa strane automobila i koje vozači ne mogu vidjeti, dok su stručnjaci iz Nissana proizveli radar koji se montira na automobil i motri uvjete na cesti te, u slučaju neizbježnog sudara, aktivira kočnice na automobilu.

Zanimljivu tehnologiju trenutno razvija i Volvo u Europi – oni, koristeći bežične mreže, žele stvoriti 'konvoje automobila na autocestama' koji će pratiti vodeće, odnosno prvo vozilo u koloni. Računala u ostalim automobilima jednostavno bi pratila to prvo vozilo održavajući brzinu i razmak između automobila, dok bi se njihovi vozači za to vrijeme mogli odmarati.

Hakerski napadi na automobile: 'Budućnost je zastrašujuća'

Proizvođači automobila i stručnjaci za automobilsku sigurnost sve više pokušavaju primijeniti modernu tehnologiju kako bi povećali sigurnost na cestama, no s obzirom da pri tome koriste računala u automobilima, uvijek postoje najmanje dvije velike opasnosti.

Prva opasnost jest što ljudi svoju sigurnost daju u 'ruke' računalima, a nitko im ne garantira da to računalo neće pogriješiti, a drugu veliku opasnost predstavljaju hakeri koji bi mogli 'provaliti' u računalo automobila te bi hakerski napadi mogli rezultirati i smrtnim posljedicama.

Što vi mislite – da li sigurnost na cestama trebamo (djelomično) prepustiti računalima ili bi automobilima ipak trebali upravljati samo ljudi? 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene