Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Garmin HUD prikazuje informacije poput smjera kretanja i brzine na vjetrobranskom staklu tako da vozač ne mora stalno skretati pogled prema uređaju za navigaciju


Garmin, kompanija poznata po uređajima za navigaciju, predstavila je HUD (head up display) – prijenosni ekran koji se povezuje s pametnim telefonima te informacije s telefona projicira direktno na vjetrobranskom staklu.

Vezani članci Automobil zaglavio u snijegu, ilustracija Zbog pogrešnih uputa GPS-a tjedan dana ostao zarobljen u automobilu usred snježne oluje Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Zemlju će u petak pogoditi geomagnetska oluja: Hoćemo li ostati bez mobitela, interneta, GPS-a..?

Ovaj uređaj prikazuje informacije poput strelica koje pokazuju smjer vožnje, udaljenost do odredišta i sljedećeg skretanja, trenutnu brzinu i ograničenje brzine te upozorava kada se potrebno prestrojiti u novu traku, a HUD se s pametnim telefonima povezuje Bluetoothom putem posebne Garminove aplikacije (dostupne su aplikacije za iPhone, Android i Windows Phone 8).

Naivni turisti vjerovali GPS-u pa završili - u moru!

Osim prikazivanja tih informacija na staklu, on omogućuje i glasovnu navigaciju putem zvučnika na pametnom telefonu ili automobilskih zvučnika. Zahvaljujući HUD-u vozači više neće morati stalno pomicati pogled s ceste prema uređaju za navigaciju ili pametnom telefonu, već će se te informacije prikazivati na samom staklu ispred njih, zbog čega će vožnja biti sigurnija.

Također, kako su objavili na Garminovim stranicama, HUD nudi više navigacijskih detalja od sličnih uređaja te im te informacije prikazuje na jednostavan način koji ne ometa vozača prilikom vožnje, što će naročito biti korisno na velikim križanjima i u 'drugim izazovnim prometnim situacijama'.

Osim uputa o navigaciji i brzini, na određenim tržištima HUD će vozače obavještavati i o lokacijama sigurnosnih kamera i prometnim gužvama, a kako se uređaj automatski prilagođava vanjskim uvjetima, sve će informacije biti jasno vidljive i na jakom suncu i po noći.

Belgija: Starica željela autom u Bruxelles, GPS je usmjerio u Zagreb

Tim Edwards iz analitičke kompanije Mira komentirao je za BBC kako sve više automobilskih kompanija razvija ovakve uređaje, no problem je što ih je, kada ih ugrade u vozila, teško nadograđivati tako da se ovakvi prijenosni HUD-ovi čine 'poprilično zanimljivima'.

Ovaj se uređaj pojavio u prodaji u SAD-u te njegova cijena iznosi 130 dolara, a uz njega je potrebno kupiti kartu za pametni telefon s kojim se HUD povezuje i s koje će prikazivati informacije na staklu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook