Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici iz Britanske promatračnice na Antarktici napravili su detaljnu mapu kopnene površine tog kontinenta, ali bez leda. To je prvi detaljan uvid u reljef Antarktike dosad napravljen.


Karta je napravljena pomoću sustava Bedmap2, a nastala je zahvaljujući informacijama sa satelitskih snimaka, ispitivanja debljine leda, seizmičkih ispitivanja te kartografskih podataka.

Vezani članci Antarktika (Foto: AFP) I zadnji je pao: Koronavirus se proširio na sve kontinente svijeta, zaraženo 36 ljudi na Antarktici Koronavirus, ilustracija Europska unija objavila novu koronakartu, pogledajte koje su zemlje jedine barem djelomično ostale u zelenom

>> Nepoznata bakterija pronađena u jezeru Vostok na Antarktici

Jedno od iznenađujućih otkrića je nova najdublja točka kontinenta. Predio ispod glečera Byrd na Viktorijinoj zemlji nalazi se čak 2,8 kilometara ispod razine mora. To je čak 400 metara dublje od ranije identificirane najdublje točke. Također, masa leda na kontinentu je za 4,6 posto veća nego se ranije mislilo, a u slučaju topljenja nivo svjetskih mora bi se podigao za 58 metara, piše portal Io9.

Nekoć su Antarktikom tekle i široke rijeke, oblikovane tektonskim kretanjima, prije nego je taj kontinent okovan ledom. Kad bi znanstvenici ustanovili što se dogodilo kad su rijeke leda ispunile doline, to bi pomoglo u rješavanju mnogih klimatskih i geoloških zagonetki tog kontinenta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook