Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici s danskog sveučilišta tvrde da su napravili kristal koji crpi kisik iz zraka i vode. Prema njihovim tvrdnjama, žlica tih kristala dovoljna je da upije sav kisik u prostoriji.


Riječ je o kristalu koji je sol napravljena od kobalta, a čini se da je sposoban držati koncentraciju kisika koja je 160 puta veća od one koju udišemo u zraku! Studija danskih znanstvenika ističe kako bi previše tih kristala u prostoriji uspilo sav kisik iz te prostorije, prenosi popsci.com.

Vezani članci Parlament u Sarajevu (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Preglomazna, premrežena i služi za uhljebljivanje? Nisu provodili reformu javne uprave i sada moraju vratiti milijune eura Slika nije dostupna Pomoću ovoga ćemo moći disati pod vodom

Ono što je zapravo još zanimljivije jest da isti kristal kasnije može osloboditi sav taj kisik i to jednostavnim izlaganjem izvoru topline ili uvjetima u kojima postoji vrlo mala koncentracija kisika.

Autorica studije, Christine McKenzie uspoređuje taj kristal s hemoglobinom u našoj krvi, koji koristi željezo za vezanje i oslobađanje kisika u našim tijelima.

Što bi se dogodilo da Zemlja na 5 sekundi ostane bez kisika? Evo odgovora...

Ako taj kristal doita pokaže i u neovisnim testiranjima da radi ono što znanstvenici Sveučilišta Southern Denmark tvrde, onda bi mogao biti od velike koristi u raketnoj tehnologiji, odnosno napajanje vodikovih ćelija goriva kisikom, mogao bi pomoći pacijentima oboljelima od plućnih bolesti te čak i roniocima.

McKenzie tvrdi da nekoliko znaca tog kristala sadrži dovoljno kisika za jedan dah, a kako upija kisik iz vode oko sebe, ronilac ne bi trebao imati više od par grama tog kristala sa sobom.

Studija je objavljena u znanstvenim časopisu Chemical Science.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook