Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što ako?

Što bi se dogodilo da Zemlja na 5 sekundi ostane bez kisika? Evo odgovora...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri ugledna znanstvenika dala su odgovor na jedno pitanje - što bi se dogodilo da Zemlja na pet sekundi ostane bez kisika?

Andrew Cote s University od British Columbia u Kanadi, Geoffrey Widdinson, inženjer iz Teksasa i Khannan Sundar inženjer računalnih znanosti iz Indije dali su za list Independant svoje odgovore na pitanje - što bi se dogodilo da Zemlja na pet sekundi ostane bez kisika? Evo što su rekli:

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto" Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nestala u utorak U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja

Andrew Cote

Budući da je ozon molekularni kisik koji blokira većinu UV zračenja, svi koji bi se unutar tih 5 sekundi našli pod Sunčevom svjetlošću, izgorjeli bi.

Svi motori s unutarnjim izgaranjem bili bi uništeni. To znači da bi se svi zrakoplovi koji bi u tom trenu polijetali srušili, oni u zraku bi još kratko vrijeme mogli jedriti bez motora, a stali bi i svi automobili.

Svi dijelovi neobrađenog metala u trenutku bi bili međusobno zavareni.

Čovječanstvo bi patilo od ozbiljnih oštećenja sluha, budući da bi nam nakon gubitka 21 % tlaka zraka eksplodiralo unutarnje uho .

Svaka zgrada napravljena od betona pretvorila bi se u prašinu budući da je kisik vrlo važan faktor povezivanja betona.

>> I to se dogodilo: Kineski poduzetnik prodaje ZRAK u limenci!

Geoffrey Widdinson

Svi avioni i automobili ostali bi prvotno bez snage, ali bi se nakon tih pet sekundi mogli ponovno upaliti jer bi, nakon što se vatre ugase, plinovi zadržali dovoljno topline da se upale čim se kisik vrati.

Što se tiče disanja, vjerojatno ne bismo osjetili neku veliku promjenu. Naša tijela ne mogu registrirati nedostatak kisika već samo visoke razine CO2. Dok se CO2 ne počne gomilati u našoj krvi, nemamo osjećaj da se gušimo.

Nedostatak kisika, zapravo nam i ne bi nanio neku veliku štetu. Dobio bi velik dio pažnje, ali nikada ne bismo uspjeli otkriti uzrok tog fenomena pa bi se život nastavio prirodnim tijekom.

Khannan Sundar

Mnogi od odgovora na ovo pitanje fokusirat će se na stvari koje će se dogoditi unutar tih pet sekundi, međutim, nakon toga bi došlo do goleme eksplozije uslijed oksidacije svih oceana koji bi bili pretvoreni u vodik.

To znači da bi na Zemlji bilo vrlo hladno pet sekundi nakon čega bi uslijedio Veliki prasak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene