Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor zna jedan svemirski veteran

FOTO i VIDEO Znate li koja je najznačajnija slika svemira?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad bi morali birati najznačajniju fotografiju svemira ikad napravljenu, koja bi to bila fotografija? Teleskop Hubble nudi odgovor.

Još 1995 godine astronomi su usmjerili teleskop Hubble prema, što se tad činilo, potpuno praznom dijelu svemira. Baš zato što su usmjerili teleskop daleko od odsjaja koji proizvode zvijezde naše galaksije, Mliječne staze, bilo kakav izvor svijetla na senzoru teleskopa morao bi dolaziti iz drugih galaksija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odao ga višak kisika Astronomi otkrili smrvljeni asteroid prepun vode Slika nije dostupna Iz mlađih svemirskih dana VIDEO Teleskop snimio sudar mega galaksija

>> Evo što su astronomi uočili u dubokom svemiru!

Svejedno, bio je to vrlo riskantan potez astronoma, koji su se kockali s dragocjeno zakupljenim vremenom na teleskopu Hubble. Vrijeme provedeno proučavajući svemir tim teleskopom je skupo, s vrlo dugačkim listama čekanja astronoma koji ga žele iskoristiti za vlastita promatranja svemira. Jednostavno rečeno, bio je to kockarski potez, jer nitko nije mogao pretpostaviti što će astronomi zateći u 'mračnom' kutu svemira, ako Hubble usmjere prema tamo.

Punih 10 dana Hubble je prikupljao slabašnu svjetlost iz izrazito malenog komadića crnog svemira. Rezultirajuća slika bila je pravo otkriće i jedno od najvećih svemirskih opažanja u dugom radnom vijeku najjačeg čovjekovog teleskopa u svemiru. U to vrijeme, bila je to slika koja je prikazivala najdublji portret svemira snimljen dotad, prenosi Business Insider.

Snimak je nazvan Hubble Deep Field, a sadržavao je na tisuće obližnjih i vrlo dalekih galaksija, iako slika sama po sebi predstavlja sićušan djelić svemira. Snimak je važan zbog toga što je znanstvenicima pružio pogled na galaksije dok su još bile mlade.

Tijekom posljednjih 20 godina, znanstvenici su napravili nove i bolje slike našeg najdubljeg pogleda u svemir, uključujući i Hubbleov Ultra Deep Field i noviji, eXtreme Deep Field (XDF).

Slike koje su obrađene 2012. prikazuju galaksije koje su snimljene u trenutku dok su bile stare, astronomski gledano, samo 800 milijuna godina.

Sve to zajedno čini najznačajniju fotografiju svemira ikad napravljenu, jer ona ne samo da daje pogled na neviđene dijelove svemira, već produbljuje naše znanje o svemiru i njegovom postanku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene