Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I one se 'debljaju'

Evo zašto crne rupe postaju supermasivne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi znamo da crne rupe gutaju zvijezde i cijele sunčeve sustave, ali kakav efekt doista ta 'zvjezdana prehrana' ima na crne rupe?

Nova studija je pokazala da je proždoranje zvijezda ono što malene crne rupe pretvara u supermasivne.

Pročitajte i ovo Radovi u Karlovcu - 1 Zvijezda u problemima Zbog radova dovedeni su na prosjački štap: ''Egzistencija mi je dovedena ne do ruba, nego preko njega'' Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika

>> Crna rupa u središtu Mliječne staze 'guta' asteroide

Ben Bromley, profesor na katedri za fiziku i astronomiju na Sveučilištu u Utahu, u svojoj je studiji došao do odgovora na pitanje koje je često bilo predmet rasprave među astronomima: Da li 'obične' crne rupe narastu u supermasivne kao rezultat konzumiranja plina ili zvijezda?

Studija objavljena u stručnom časopisu Astrophysical Journal Letters, ispituje binarne (dvojne) zvijezde, tj. parove zvijezda koje orbitiraju jedna oko druge. Kada binarnu zvijezdu ulovi i proguta crna rupa, njezina partner zvijezda je izbačena iz svoje galaksije brzinom većom od 1,6 milijuna kilometara na sat, prenosi portal Astronomy.com.

'Koristeći nove izračune i prethodna opažanja naše Mliječne staze i drugih galaksija otkrili smo da crne rupe rastu enormno kao rezultat usisavanja zarobljenih partnera binarnih zvijezda', kazao je Bromley. 'Vjerujem da je to dominantna metoda za rast supermasivne crne rupe. Postoje dva načina za rast supermasivne crne rupe - oblaci plina i zvijezde. Ponekad ima plina, a ponekad ne. To znamo iz promatranja drugih galaksija. No, zvijezde su uvijek tu'.

'Binarni par zvijezda koje orbitiraju jedna oko druge su u biti jedan objekt mnogo veći od pojedinih zvijezda, tako da je interakcija s crnom rupom puno učinkovitija', dodao je.

No, da bi dokazao tu teoriju trebat će puno moćniji teleskop za pronalazak tri ključne stvari: velik broj malih zvijezda u blizini supermasivne crne rupe, više promatranja zvijezda koje je uništila gravitacija crne rupe i velik broj superbrzih zvijezda koje su odbačene iz galaksije brzinom od 1,6 milijuna kilometara na sat kada su njihovi binarni partneri uhvaćeni u crnu rupu. 

Male crne rupe nastaju nakon kolapsa pojedinih zvijezda, no središta mnogih galaksija, uključujući i našu Mliječnu stazu, okupirani su od strane supermasivne crne rupe koje sadrže masu u rasponu od milijun do 10 milijardi zvijezda veličine našeg Sunca.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih ureðaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene