Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimljeno NASA-inim i ESA-inim uređajima

Pogledajte kako crna rupa proždire zvijezdu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-in opservatorij Chandra i ESA-in satelit XMM-Newton zabilježili su kako crna rupa guta zvijezdu 290 milijuna svjetlosnih godina udaljenu od Zemlje.

Kada se zvijezda približi crnoj rupi, crna je rupa proguta, a u nizu događaja koje znanstvenici zovu plimnim poremećajima, crna rupa dio krhotina zvijezde izbacuje van, piše Astronomy now.

Pročitajte i ovo Zbog radova u Zvijezdi pucaju i nove zgrade - 4 Građani Zvijezde u očaju Najveći projekt u povijesti grada pretvara se u katastrofu: ''Urušavaju se stare i nove zgrade, vlada opća nesigurnost'' Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Ipak nismo samo mi krivi Revolucionarno: Otkriveno kako svemir utječe na klimatske promjene i kako zapravo nastaju oblaci

Tim astronoma promatrao je ovaj plimni poremećaj oko 290 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Ovaj je događaj najbliži otkriveni plimni poremećaj u proteklih deset godina te je opisan u listopadskom izdanju časopisa Nature.

Astronomi u najsvjetlijem svemirskom tijelu pronašli dvije crne rupe

'Crna rupa razdire zvijezdu te guta materijal veoma brzo, ali to nije sve. Crna rupa ne može nastaviti istim ritmom stoga dio materijala izbacuje', objašnjava koautor studije astronom Jelle Kaastra. Podaci prikupljeni NASA-inim i ESA-inim instrumentima ukazuju u postojanje vjetra koji se kreće od crne rupe, noseći zvjezdani plin prema van.

Na ilustraciji koju su objavili astronomi vidi se nedavno promatrani plimni poremećaj, nazvan ASASSN-14li, koji pokazuje stelarne ostatke oko crne rupe na gornjem lijevom kutu. Dugi rep izbačenih ostataka zvijezde proteže se na desno, daleko od crne rupe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene