Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Držao stvari pod kontrolom

Evo u čemu je Appleov problem u eri 'nakon Jobsa'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Jobsove smrti poremetila se ravnoteža moći u Appleu pa dizajnerski tim na čelu s Iveom razvija proizvode čija proizvodnja ne može pratiti potražnju zbog čega je smanjena prodaja Macova

Iako je Apple pod vodstvom Tima Cooka na početku bilježio odlične poslovne rezultate te su svaki kvartal prijavljivali rekordnu prodaju telefona i tableta te sve veću zaradu i profit, veliki dio analitičara vjerovao je da su takvi rezultati posljedica dugogodišnje Jobsove vladavine kompanijom te da će s vremenom početi problemi za Apple.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spontan, duhovit i profesionalan 'Novo lice u eri nakon Jobsa' Slika nije dostupna Dan počinje u 4:30 'Čovjek koji točno zna što radi': Upoznajte svijet nasljednika Stevea Jobsa

Budućnost Applea u rukama je ovog čovjeka!

Ti su problemi počeli prije nekoliko mjeseci kada je, nakon što je ova kompanija u rujnu postala najvrjednija kompanija u povijesti (ako se ne gleda inflacija), počelo smanjenje cijene dionice i vrijednosti Applea koji je nakon nedavne objave poslovnih rezultata u jednom danu izgubio oko pedeset milijuna dolara vrijednosti.

Do sada su brojni analitičari i novinari raspravljali o problemima Applea, a nedavno je, prenose na Business Insideru, analitičar Paul Kedrosky u jednom intervjuu objasnio u čemu je jedan od problema Applea u tzv. 'eri nakon Jobsa'.

Kao primjer uzeo je nove modele iMacova koje je ova kompanija predstavila još u listopadu, no njihova proizvodnja cijelo ovo vrijeme ne može pratiti veliku potražnju zbog čega je u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježena razočaravajuća prodaja Macova.

Kedrosky kaže da ovaj primjer najbolje prikazuje 'veliku promjenu u odnosima moći unutar kompanije' koja je sada na strani dizajnerskog tima na čelu s Jonyem Iveom te su dizajneri dobili previše slobode pa rade na proizvodima koje nije moguće proizvesti dovoljno brzo kako bi njihova količina pratila potražnju.

Velike promjene u Appleu: Odlazi krivac za debakl s kartama u iOS-u!

Za Jobsa kaže da je bio odličan dizajner, ali i fantastičan izvršni direktor koji je održavao savršenu ravnotežu između dizajnera i ekipe zadužene za proizvodnju tako da nije dopuštao 'predizajniranje' proizvoda koji se ne bi mogli proizvoditi u dovoljnim količinama, kao što se nije oslanjao previše na statistike i brojke zbog kojih bi zanemario dizajn. Nakon Jobsove smrti više ne postoji osoba koja bi održavala balans u kompaniji i koja bi kontrolirala Ivea i proizvode koje dizajnira.

Iako na Business Insideru kažu da aktualni šef Applea Tim Cook dolazi iz odjela proizvodnje i nabave komponenata, a ne iz odjela dizajna zbog čega bi on mogao utjecati na Ivea, mnogi smatraju da je najvažnija osoba u Appleu ipak Johny Ive, čija se uloga, nakon nedavnog odlaska Scotta Forstalla iz kompanije, dodatno povećala.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene