Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Misija uspjela

Curiosity pronašao tragove: Mars je nekoć bio pogodan za život!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analiza uzoraka stijene s Marsa je utvrdila prisustvo vodika, ugljika i kisika - elemenata koji predstavljaju osnovu života, objavila je NASA.

'Fundamentalno pitanje ove misije je da li je na Marsu postojala sredina pogodna za život. Iz onoga što sada znamo, odgovor je da', ističe Michael Mayer, vođa američkog Programa istraživanja Marsa, izvještava AFP.

Pročitajte i ovo Izgaranje meteora - 2 gorio na nebu U potrazi za meteorom koji je pao u subotu: Komadi svemirskog tijela mogli bi biti jako vrijedni, ali za nalaznika nema dobrih vijesti Slika nije dostupna Doznajte tko bi mogao 'Prvog čovjeka na Mars neće poslati NASA, ESA, Rusi, ili Kinezi'

>> Dokle se došlo?

Uzorke je iz sedimentne stene iskopao NASA-in rover Curiosity, opremljen s deset znanstvenih instrumenata - i kao takav predstavlja najsofisticiranijeg rovera, koji je dosad poslan na neki drugi planet.

U uzorcima su pronađeni sulfatni i glinasti minerali, kao i druga kemijski spojevi. Analizom tih spojeva, znanstvenici su mogli zaključiti kako je voda, koja je doprinijela formiranju dotičnih stijena, bila relativno neutralne PH vrijednosti.

'Otkrili smo sredinu toliko blagonaklonu i tako pogodnu za život da biste vjerojatno, da je ta voda bila oko vas, a vi da ste bili tamo, mogli je popiti', ističe John Grossinger, sudionik Projekta Curiosity s Kalifornijskog instituta za tehnologiju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene