Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Anti društvena mreža'

Članovi bandi uhićeni jer su se na Facebooku hvalili svojim 'pothvatima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi bandi iz Brooklyna na Facebooku su se hvalili 'pothvatima' i ubojstvima, a nisu znali da ih na ovoj društvenoj mreži prati i – policija.

Policija iz New Yorka napokon je uspjela uhititi skoro pedeset članova dviju bandi iz Brooklyna – Rockstarz i Very Crispy Gangsters (VCG) čiji je međusobni sukob do sada rezultirao s tri ubojstva i desetak ranjenih, uključujući i jednog desetogodišnjaka koji je upucan dok je u kući gledao TV. Kao i u nekim dosadašnjim slučajevima, ključ uhićenja članova bandi bio je Facebook i objave i prijetnje koje su bande objavljivale na Zuckerbergovoj mreži.

Pročitajte i ovo Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2 Pokrenuta istraga Nova akcija EPPO-a: Troje uhićeno zbog prijevara s poticajima i krivotvorenja Haiti pomoć ne stiže Nekad rajskim otokom vladaju bande, širi se i zaraza: "Cijeli dan ne jedem, a zatim idem u krevet bez ičega u želucu"

Policajac se 'sprijateljio' s članovima bande na Fejsu

Sukob ovih bandi počeo je u lipnju 2011. godine nakon što je ubijen jedan član VCG-a te su se nakon toga članovi sukobljenih bandi 'sprijateljili' na Facebooku (na NY Postu kažu da je Facebook u ovom slučaju postao anti društvena mreža) te su počeli objavljivati prijetnje, ali i fotografije u kojima su se hvalili svojim 'pothvatima' i provocirali članove suparničke bande – npr. objavljivali su slike na Facebooku na kojima su se nalazili ispred kuća članova suparničke bande uz poruku: 'Znam gdje živiš'.

Ono što članovi ovih bandi nisu znali jest da ih na ovoj društvenoj mreži cijelo vrijeme prati policija koja je pažljivo pratila svaki njihov potez te je policijski načelnik Ray Kelly novinarima rekao da su, zahvaljujući hvaljenju pojedinaca s pothvatima bande na Facebooku, tijekom vremena uspjeli stvoriti virtualnu mapu sa svim njihovim aktivnostima te su na kraju uhitili čak 49 članova ove dvije bande.

Jedan od članova Rockstarza nakon ubojstva člana VCG-a objavio je poruku na Facebooku kako je njegova banda sada u vodstvu od 3-0 pri čemu, kažu u policiji, nije mislio na neki sportski rezultat, nego na broj ubojstava. Također, kako prenose u NY Postu, nakon što je dvadesetak članova Rockstarza na smrt pretuklo jednog pripadnika suparničke bande, jedan od napadača na svom profilu na Facebooku objavio je fotografiju na kojoj nosi sat i pojas ubijenog uz poruku: 'Ne mogu ti ovo vratiti, ti više ne možeš hodati'.

'Facebook ubojstvo': Zbog tračeva unajmila ubojicu da smakne prijateljicu

Ovo nije prvi puta da je policija uhitila članove bandi zahvaljujući njihovim aktivnostima na Facebooku – prije nekoliko mjeseci 'pali' su članovi Brower Boys Gang bande s kojima se 'sprijateljio' jedan policajac koji je pratio njihove najave novih akcija pa čak i svađe oko toga tko će dobiti ukradeni novac i laptop, a u siječnju je uhićeno 40-ak članova bande iz Brooklyna čiji su se članova s ubojstvima hvalili na Facebooku, Twitteru pa čak i na YouTubeu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene