Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nizozemska u šoku

'Facebook ubojstvo': Zbog tračeva unajmila ubojicu da smakne prijateljicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučer je počelo suđenje tinejdžerima u dobi od 14, 16 i 17 godina, osuđenima za brutalno ubojstvo. U Nizozemskoj, gdje se zločin i dogodio, slučaj je poznat kao 'Facebook ubojstvo'.

Troje tinejdžera iz kineske zajednice u Nizozemskoj osuđeno je za ubojstvo, također Kineskinje, 15-godišnje Joyce Winsie Hau, piše Radio Netherlands Worldvide.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece

Djevojka je izbodena do smrti u svojem domu, u siječnju ove godine, navodno zato jer je o svojoj najboljoj prijateljici širila tračeve putem Facebooka.

Joyce je po društvenoj mreži širila tračeve o seksualnim nestašlucima svoje bliske prijateljice, 16-godišnje Polly. Ona je toliko pobjesnila kada je vidjela što njezina prijateljica radi, da je zajedno sa svojim dečkom, odlučila da Joyce mora platiti.

Unajmili su 15-godišnjeg Jinhua da je ubije. Ponudili su mu oko 100 eura i obećali da će mu uvijek plaćati piće kada ga sretnu vani.

>> Na Facebooku bi radije izgledali lijepi, nego pametni!

Nizozemska ministrica pravosuđa tvrdi da je trojac tjednima dogovarao ubojstvo putem Facebooka i telefona. Polly i njezin dečko rekli su ubojici odresu od žrtve, i precizirali vrijeme kada je djevojka kod kuće. Bili su vrlo rezolutni, ubojici su zaprijetili da će ga ubiti, ukoliko on ne ubije Joyce.

'Svaki se dan pitam kakvi su to ljudi koji su u stanju ubiti zbog trača. Primjećujem da su djeca sve više i više nasilna. Ne misle o nikome nego o sebi. Nadam se da ćete vi, kao sudac, političar ili roditelj naći način da to zaustavite', riječi su koje je u sudnici rekao otac žrtve.

Vrlo je neobično da je ovo suđenje u Nizozemskoj javno, zbog činjenice da se radi o tinejdžerima. Brutalno ubojstvo diglo je cijelu državu na noge i potaknulo brojne rasprave o ponašanju tinejdžera na socijalnim mrežama.

Zbog toga što su optuženi maloljetnici, tužitelj za njih traži samo godinu dana zatvora. Suđenje se nastavlja danas.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene