Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arheolozi su u pećini Qusem u Izraelu otkrili ognjište staro 300.000 godina. To je ujedno najraniji dokaz opetovanog korištenja vatre od strane pračovjeka tijekom kontinuiranog vremenskog perioda.


Antropolozi procjenjuju kako je čovjek otkrio vatru prvi put prije oko milijun godina. ono što je dosad nije bilo poznato jest kad su naši preci prvi put počeli vatru koristiti svakodnevno, za primjerice kuhanje ili pečenje hrane.

Vezani članci Assi Azar (Foto: Instagram) Voditelj Eurosonga ne skriva koliko voli svog supruga: Uhvaćeni u vrućim poljupcima u backstageu Duncan Laurence (Foto: Screenshot Youtube) Duncan Laurence iz Nizozemske pobjednik je Eurosonga 2019.!

Otkrićem 300.000 godina starog ognjišta na arheološkom nalazištu pored Tel Aviva, postavlja taj vremenski period na minimalno 300.000 godina.

ZAPANJUJUĆE otkriće o Noinoj Arci!

Otkriće arheologa objavljeno je u časopisu Journal of Archaeological Science, a opisano je kako je ognjište bilo promjera oko dva metra te da se opetovano koristilo tijekom vremena. Osim ognjišta, pronađena je i debela naslaga drvenog pepelau njegovom središtu.

Koristeći infracrvenu spektroskopiju, arheolozi su otkrili kako se u peplu nalaze i ostaci kostiju i tla, koji su bili grijani na vrlo visokim temperaturama. isto tako pronađeni su i tragovi mikrostrata, koji su jasan znak da se ognjište koristilo opetovano tijekom vremena.

U pećini su pronađeni i raznorazni kameni alati koji su korišteni za rezanje mesa te velik broj spaljenih životinjskih kostiju. oblik i unutrašnjost pećine ukazuju na to da su praljudi koristili to mjesto kao dom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook