Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevod teksta starog 3.700 godina

ZAPANJUJUĆE otkriće o Noinoj Arci!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glinena pločica stara 3.700 godina otkriva neke nove detalje u priči o Noinoj arci, a na njoj su napisane i upute kako napraviti arku da se preživi potop.

Dr. Irvin Finkel iz Britanskog muzeja preveo je tekst s glinene pločice stare 3.700 godina na kojoj se nalazi mezopotamska priča o Noinoj arci. Tekst na pločici govori o plovilu okruglog oblika i promjera 67 metara, što je bitno drugačiji dizajn od popularno prihvaćenog tradicionalnog oblika broda, kakvim se Noina arka dosad prikazivala.

Pročitajte i ovo Arheološko nalazište u crkvi u Karlovcu - 5 Arheolozi na terenu Tijekom obnove crkve pronađeno pravo povijesno blago: "Izlistavamo slojeve prošlosti Karlovca" Ekspedicija na Sredozemlju - 6 Fascinantni prizori Nevjerojatna ekspedicija u kojoj su sudjelovali i hrvatski znanstvenici: "Ovo je stvarno vrhunac"

Finkel je otkriće opisao u svojoj novoj knjizi "Arka prije Noe: Dekodiranje priče o potpou". Tekst na pločici opisuje kako Bog govori Atram-Hasisu, sumerskom kralju koji predstavlja Nou u ranijim verzijama iste priče.

Arheolog koji je pronašao Titanic, pronašao i dokaze biblijskog potopa?

"Zid, zid! Zid od trske, zid od trske! Atram-Hasis, počuj moj savjet, kako bi mogao živjeti vječno! Uništi svoju kuću, izgradi brod, odbaci sve što posjeduješ i spasi život! Napravi brod koji će izgraditi da bude okrugao, nega njegova dužina i širina budu jednake", prijevod je dijela teksta s pločice u kojem se bog obraća sumerskom kralju, odnosno Noi, prenosi Daily Mail.

Finkel ističe kako je pločica koju je preveo, prvi pisani izvor koji zapravo opisuje pravi oblik arke. " U svim slikama ikad napravljenim arka je izgledala kao oceanski brod, sa oštrim pramcem za svladavanje valova pa su je tako i dočaravali", ističe.

No arka zapravo nije trebala biti sposobna za plovidbu, samo je trebala plutati i preživjeti potop, naglašava Finkel. Isti oblik plovila se i dan danas povremeno koristi u Iranu i Iraku za prijevoz životinja preko rijeka ili poplavljenog područja.

Pločica koju je Finkel preveo pronađena je krajem 40-ih godina prošlog stoljeća na Bliskom istoku, a pronašao ju je pilot RAF-a Leonard Simmons. Simons je relikviju ostavio sinu Douglasu, a on ju je predao Finkelu na prijevod.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene