Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mobilni trendovi u Hrvatskoj

Apple ili Samsung? Najpopularniji pametni telefon u Hrvatskoj je…

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci za prvi kvartal ove godine mobilne oglašivačke kompanije ClickAttack pokazali su da je u Hrvatskoj najpopularniji pametni telefon Appleov iPhone

Posljednjih pet-šest godina situacija na globalnom mobilnom tržištu dramatično se promijenila - nekadašnji giganti poput Nokije i BlackBerryja gotovo su nestali s tržišta (tj. Nokiju je preuzeo Microsoft, dok BlackBerry traži kupca), a globalnim tržištem danas u potpunosti dominiraju Samsung i Apple sa svojim Galaxy pametnim telefonima i iPhoneom.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Kakvo je stanje na mobilnom tržištu u Hrvatskoj i kakvi su mobilni trendovi u našoj zemlji objavili su iz ClickAttacka u svom Q reportu za prva tri mjeseca ove godine. Izvještaj ClickAttacka temeljen je na podacima prikupljenim putem njihove mobilne oglašivačke mreže, a osim informacija za Hrvatsku, objavljene su i informacije o mobilnim trendovima u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Predstavljeni sinoć: Pogledajte opcije iPhonea 5S i iPhonea 5C

Ovaj nam je izvještaj tako otkrio kojim danima Hrvati najčešće koriste pametne telefone – nedjeljom i četvrtkom i to ponajviše između 9 i 10 sati ujutro te između 21,30 i 22 sata, nakon čega slijedi veliki pad korištenja. Podaci za BiH i Makedoniju otkrivaju da se u Bosni i Hercegovini mobilni uređaji najčešće koriste srijedom, dok ih Makedonci daleko najviše koriste nedjeljom, a kod makedonskih mobilnih korisnika primjetno je da mobilne uređaje najviše koriste između 21 sat i jedan sat ujutro.

Što se mobilnog interneta tiče, u Hrvatskoj ga najviše koriste osobe između 25 i 43 godine (37 posto), zatim slijedi dobna skupina između 35 i 44 godine (25 posto) te mladi između 15 i 24 godine (22 posto). Očekivano, starije dobne skupine manje koriste mobilni internet - 11 posto osobe između 45 i 54 godine i samo pet posto osobe starije od 55 godina.

Operativni sustavi

U Hrvatskoj i BiH dominantan je Android, dok je u Makedoniji dominantan Appleov mobilni operativni sustav iOS koji drži skoro 63 posto tržišta. Android u Hrvatskoj drži malo više od 50 posto tržišta, slijedi iOS s 46 posto, dok se na dalekom trećem mjestu nalazi Symbian s manje od dva posto.

Prema podacima ClickAttacka (podaci se odnose na jedinstveni broj posjetitelja mobilnih bannera ove kompanije), iPhone je apsolutno dominantan uređaj na svim ovim tržištima te na top 5 ljestvici najpopularnijih telefona u Makedoniji drži skoro 60 posto, a u Bosni 27 posto.

iPhone predvodi ovu listu i u Hrvatskoj i to s uvjerljivih 42 posto, a prilično je neobičan (i vrlo upitan) podatak koji pokazuje da se na drugom mjestu nalazi Acerov tablet Iconia Tab A100 s 2,57 posto. Prema Q reportu, među prvih pet najkorištenijih telefona nalaze se dva Samsungova telefona – Samsung Galaxy S2 s 2,19 posto i Samsung Galaxy S Mini s 1,99 posto, dok peto mjesto pripada Sony Ericssonovom starijem modelu E15i X8 koji drži 1,9 posto.

Treba napomenuti da se ovi podaci odnose na prvi kvartal ove godine kada u prodaji još nisu bili modeli poput Galaxyja S4, HTC-ovog Onea, dok je Sonyjev Xperia Z predstavljen tek u siječnju. Također, u istraživanju nisu izdvojeni pojedini modeli iPhonea (npr. iPhone 5, iPhone 4 i slično) tako da je ova brojka predstavlja sve modele iPhoena koji su u prodaji u Hrvatskoj još od 2008. godine, dok su npr. Samsungovi najpopularniji modeli iz Galaxy S serije prikazani pojedinačno (poseban udio za model Galaxy S, S2 i S3).

Napokon! Samsung predstavio Galaxy S4!

Prema podacima koje je objavio ClickAttack, Apple se nalazi na prvom mjestu i kada su u pitanju vodeći mobilni proizvođači – ova kompanija zauzima skoro 46 posto uz porast udjela od čak dvanaest posto porasta u odnosu na prethodni kvartal, drugo mjesto pripada Samsungu s 21,35 posto, zatim slijedi Sony (Ericsson) s 9,8 posto, HTC s 6,53, dok peto mjesto drži Nokia s nešto više od 3,5 posto tržišta.

Osim ovog istraživanja ClickAttacka, tijekom ove godine objavljena su još neka istraživanja o popularnosti pametnih telefona u Hrvatskoj – anketa Mobil.hr-a tako je pokazala da je najpopularniji telefon u 2012. godini bio Samsungov Galaxy S3 koji je dobio više od 31 posto glasova, dok je drugo mjesto zauzeo iPhone 5 sa skoro 16 posto, a treće mjesto pripalo je Galaxyju Note 2 s osam posto glasova.

Vaš odabir za pametni telefon je

  • Samsung
  • Apple iPhone

Ukupno glasova:

U jednom nedavnom istraživanju koje je provedeno u lipnju ove godine 26 posto ispitanika kao najpopularniji telefon odabrali su iPhone 5, dok se na drugom mjestu s malim zaostatkom nalazi Samsungov Galaxy S4 (24 posto). Koji je vama trenutno najbolji smartphone na tržištu – iPhone ili Galaxy S4? 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene