Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sumnja se da je to samo izlika za donošenje zakona poput SOPA-e i CISPA-e


'U tijeku je globalna utrka u cyber naoružavanju', rekao je na konferenciji o cyber sigurnosti na sveučilištu Georgetown Samuel Cox iz agencije za cyber zaštitu u Pentagonu.

Vezani članci Slika nije dostupna Katastrofalni scenariji: Stvarne opasnosti koje prijete od hakerskih napada! Slika nije dostupna Međunarodna banda cyber kriminalaca priprema masovne napade na banke!?

Ovoj su konferenciji nazočili brojni stručnjaci za cyber sigurnost iz SAD-a te su upozorili kako je SAD suočen s brojnim sigurnosnim opasnostima s interneta poput organiziranog kriminala i špijunaže koje prijete njihovoj 'vojnoj superiornosti, kritičnoj infrastrukturi i intelektualnom vlasništvu', prenijeli su u Reutersu.

Howard Schmidt, koordinator za cyber sigurnost u Bijeloj kući dodao je da ovi problemi više nisu samo pitanje nacionalne sigurnosti, već i javne sigurnosti građana SAD-a i cjelokupne ekonomije te zemlje.

'Ako napadnete našu cyber mrežu, možda dobijete raketu niz dimnjak'

Kako bi se uspješno obranili od ovih prijetnji, stručnjaci za cyber sigurnost smatraju da je potrebna suradnja između vladinih agencija, privatnih kompanija i međunarodnih partnera. Ministarstvo obrane tako već surađuje s privatnim kompanijama i brojnim saveznicima poput NATO-a, Japana i Južne Koreje s kojima diskutiraju o dijeljenju informacija i 'zajedničkim odgovorima na sve oblike prijetnji i napada s interneta' te zajednički rade s još nekim državama kako bi dogovorili sve oblike suradnje u borbi protiv ovih problema.

Steven Schleien iz Pentagona želi s ovim partnerima postići dogovor oko 'normi ponašanja u cyber prostoru', odnosno kako reagirati u slučaju cyber napada drugih zemalja, a kako u slučaju napada haktivista koji dolaze iz različitih zemalja i napadaju računalne mreže iz nekih svojih političkih razloga.

No, neki sumnjaju da bi ovakve izjave Amerikanci mogli iskoristiti kako bi opravdali donošenje zakona poput SOPA-e (koja još nije u potpunosti odbačena) i CISPA-e koje bi, umjesto za zaštitu nacionalne sigurnosti, iskoristili za kontrolu nad građanima i kažnjavanje korisnika koji krše autorska prava, odnosno razmjenjuju i koriste piratski sadržaj.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.