Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Filmaši ne odustaju

Udar na privatnost: Amerikanci u tajnosti 'oživljavaju' SOPA-u!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik udruženja filmaša spomenuo je kako je uvjeren da se trenutno vode razgovori o novom izglasavanju SOPA-e ili nekog sličnog zakona

Iako je zbog velikog pritiska internetskih korisnika američki Senat u siječnju odgodio izglasavanje kontraverznih zakona SOPA i PIPA, udruženje filmaša (MPAA – Motion Picture Association of America) ponovno u tajnosti pokušava oživjeti SOPA-u ili 'neki sličan zakon'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Praćenje i prisluškivanje! FBI priprema posebnu jedinicu koja će pratiti SVE što radite na internetu! Slika nije dostupna Tužba protiv Googlea! Glazbene organizacije pripremaju novi udar na pirate?

To je u intervjuu Hollywood Reporteru priznao predsjednik ove organizacije Chris Dodd koji je rekao tehnologija i zabavna industrija 'moraju postići sporazum', a na pitanje znači li to da se radi na oživljavanju SOPA-e, rekao je kako je uvjeren da su razgovori o izglasavanju tog ili nekog sličnog zakona u tijeku, ali nije htio reći više detalja 'jer bi to bilo kontraproduktivno'.

Izglasavanje ovog ili nekog sličnog zakona koji bi trebao omogućiti nadgledanje korisničkih aktivnosti na internetu, a u koji javnost i stručnjaci nisu uključeni te oko kojih ponovno nije bilo kvalitetne javne rasprave, znači da organizacije koje zastupaju interese filmske i glazbene industrije ništa nisu naučile iz događaja prije nekoliko mjeseci kada su korisnici ustali protiv ovakvih zakona.

SAD uvode CISPA-u, gora od SOPA-e, PIPA-e i ACTE zajedno!

Također, prije nekoliko dana pojavila se informacija kako političari u SAD-u u tajnosti pripremaju još jedan zakon kojim bi kontrolirali internet i njegove korisnike (CISPA) te je jasno da, usprkos velikim prosvjedima i pobuni internetskih korisnika, ne misle odustati u svojim nastojanjima potpune kontrole sve dok ne izbore ono što žele.

Dosadašnje iskustvo naučilo nas je da se sav sadržaj takvih zakona donosi iza zatvorenih vrata i da je, pod krinkom zaštite autorskih prava, usmjeren na kontrolu sadržaja koje korisnici razmjenjuju i pregledavaju na mreži, a javnost bi se s tim zakonima detaljnije upoznala tek nedugo prije njihova izglasavanja i ratifikacije – čini se da sličan scenarij možemo očekivati u budućnosti s novom verzijom SOPA-e. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene