Priscilla Chan i Mark Zuckerberg (Foto: AFP)
Priscilla Chan i Mark Zuckerberg (Foto: AFP)

Jedan od najimućnijih i najmoćnijih svjetskih parova objavio je da će u sljedećih deset godina donirati tri milijarde dolara za sprječavanje, liječenje i obuzdavanje svih bolesti za života njihove kćeri.


Mark Zuckerberg sa suprugom Priscillom Chan obećao je dati više od 3 milijarde dolara tijekom narednog desetljeća za napore na sprječavanju, liječenju i obuzdavanju svih bolesti za života njihove kćeri.

Ulaganja će uključiti istraživački centar za biološke znanosti, nazvan Biohub te planove za čip koji bi dijagnosticirao bolesti, stalni nadzor krvotoka te stvaranje karte tipova stanica u ljudskom tijelu.

"Tijekom povijesti znanosti većini otkrića prethodio je pronalazak neke nove tehnologije koja vam daje da stvari vidite na nov način", rekao je Zuckerberg spominjući mikroskop i sekvencioniranje DNK kao primjere.

"Alati isto tako dovode do otkrića u tome kako liječimo bolesti", dodao je.

Podsjetimo, slično je obećao i Microsoft. Microsoft je dao obećanje da će "riješiti problem raka" unutar narednih deset godina, koristeći najnoviju računalnu tehnologiju, pomoću koje bi razotkrili kod zaraženih stanica te potom isti reprogramirali nazad u zdravo stanje. (Hina)