Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U zubarskome stolcu možda se oko jedanaest tisuća Australaca zarazilo virusom HIV-a te hepatitisa A, B i C, objavile su u četvrtak australske zdravstvene vlasti i pozvale ljude na pregled.


Dvanaestero stomatologa iz četiriju sydneyskih ambulanta nije se držalo obveznih higijenskih mjera čišćenja i sterilizacije instrumenata. Rizik od zaraze malen je, ali postoji ako je pacijent bio na posebno invazivnu zahvatu.

Vezani članci Stomatološka ambulanta, ilustracija - 1 Što ako tijekom epidemije trebate zubaru? "Moramo pronaći način kako raditi, situacije će biti sve gore" Slika nije dostupna Više od 22 tisuće pacijenata u opasnosti zbog HIV-om zaraženog zubara

"Važno je naglasiti da nemamo nijedan slučaj zaraze", rekao je direktor australskog ureda za zdravstvenu zaštitu Jeremy McAnulty. "No stručnjaci su se zabrinuli kad su dobili izvještaj o kontroli infekcija u tim objektima", dodao je.

SPASIO 2 MILIJUNA ŽIVOTA On je 'čovjek sa zlatnom rukom' i posebnom krvi

Šestero zubara suspendirano je, a drugih šestero smjelo je nastaviti raditi uz određene uvjete. Istraga je počela u pošto je u studenome stigla pritužba na te ambulante. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook