Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaka 3 tjedna , punih 60 godina

SPASIO 2 MILIJUNA ŽIVOTA On je 'čovjek sa zlatnom rukom' i posebnom krvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australac James Harrison davao je plazmu svaka tri tjedna punih 60 godina i zahvaljujući jedinstvenim antitijelima u svojoj krvi spasio živote dva milijuna beba koje su mogle podleći hemolitičkoj bolesti novorođenčadi.

Harrison (78) u svojoj krvi ima rijetka antitijela koja su korištena za izradu injekcija anti-D imnoglobulina koji sprječava imunosni sustav majki s rh negativnom krvnom grupom da napada njihovu nerođenu rh pozitivnu djecu.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Dobrovoljni darivatelj James Harrison koji je spasio 2,4 milijuna nerođene djece posljednji put dao krv (Foto: Australian Red Cross) Darivao krv 63 godine Dobrovoljni darivatelj koji je spasio 2,4 milijuna nerođene djece posljednji put dao svoju rijetku krv

Kad mu je bilo 14 godina Harrison je bio podvrgnut teškoj operaciji pluća i spasila ga je transfuzija krvi. Stoga je i sam postao davatelj čim je postao dovoljno star. U to vrijeme, tisuće beba umirale su svake godine od hemolitičke bolesti novorođenčadi.

Liječnici su ubrzo otkrili da Harrisonova krv ima rijetka antitijela za koja se znalo da sprečavaju da majke s rh negativnom krvnom grupom razviju antitijela protiv svoje rh pozitivne djece i 60-ih godina prošlog stoljeća počeli su koristiti njegovu plazmu za izradu anti-D imnoglobulina koji danas rutinski zaustavljaju razvoj hemolitičke bolesti i omogućuju sigurno iznošenje trudnoće.

"Australija je bila jedna od prvih zemalja koja je otkrila donatora s tim antitijelima i to je u to doba bilo revolucionarno", rekla je CNN-u Jemma Falkenmire iz australskog zavoda za transfuziju krvi. Koliko su ta antitijela rijetka govori i podatak da je od tada u cijeloj Australiji pronađeno još samo pedesetak odgovarajućih donatora.

"Svaka doza krvi je dragocjena, ali Jamesova je posebna. Svaka anti-D injekcija proizvedena u Australiji potiče od Jamesa", dodala je Falkenmire. "A pošto je više od 17 posto žena u Australiji izloženo riziku, James je spasio mnogo života".

"Čovjek sa zlatnom rukom", kako ga zovu, plazmu daje i danas. I priznaje da ne može podnijeti pogled na krv. "Nikad, nikad nisam gledao kako mi igla ulazi u ruku", rekao je CNN-u. "Gledam u strop, gledam sestre, ali nikad nisam gledao iglu. Ne mogu to podnijeti".

Tog junaka to nije omelo da proslavi svoju tisućitu donaciju prije četiri godine. Tada je rekao medijima: "To je jedini rekord za koji stvarno želim da bude oboren". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene