Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirovnjaci bolest donijeli sa sobom

Žrtve kolere na Haitiju tuže UN

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici žrtava kolere na Haitiju podnijeli su tužbu protiv Ujedinjenih naroda zbog odgovornosti za izbijanje epidemije, koja je usmrtila više od 8.300 ljudi.

Institut za pravdu i demokraciju sa sjedištem u SAD-u priopćio je da zastupa 8.000 žrtava i obitelji preminulih od epidemije kolere, koja je izbila u listopadu 2010. godine, u čije ime su i podnijeli tužbu protiv UN-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija U velikom porastu Stručnjaci upozoravaju na bolest koju prenose sitne životinje raširene i u Hrvatskoj: Nalik je malariji, a za neke može biti i smrtonosna Cijepljenje (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) 7 novih slučajeva ospica Stručnjak upozorava da možemo očekivati još oboljelih od ospica: "Bili su zarazni i kad su se vozili javnim prijevozom..."

UN koji je odbio izvansudsku nagodbu i odštetu, priopćio je u veljači da su legalno zaštićeni od bilo kakve pravne akcije u vezi s epidemijom od koje je oboljelo više od 650.000 ljudi na Haitiju.

>> 'Haiti se oporavlja unatoč svim patnjama'

Odvjetnik Ira Kurzban rekao je kako se radi 'o jedinstvenom spletu okolnosti zbog kojih se UN ne može dsakriti iza štita imuniteta', piše agencija Reuters.

Na Haitiju nije bilo kolere u posljednjih 150 godina, sve dok je pripadnici mirovnih snaga UN-a nisu donijeli iz Nepala, rekao je Kurzban na konferenciji za medije.

Utvrđeno je da je izvor epidemije bila rijeka koja protječe neposredno pored kampa mirovnjaka UN-a u gradu Mirebalais u Nepalu. Vrsta kolere na Haitiju je ista kao i ona u Nepalu.

Prema podacima Instituta, epidemija kolere i dalje ubija 1.000 Haićana godišnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene