Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najaktivniji islandski vulkan

Zbog erupcije vulkana zatvoren islandski zračni prostor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islandski zračni prostor privremeno je zatvoren zbog erupcije najaktivnijeg islandskog vulkana.

Erupcija je ppraćena golemim oblakom prašine, priopćila je uprava za zračni promet Isavia. 'Zatvaraju se zračna luka Kevlavik, naša najveća međunarodna zračna luka, i islandski zračni prostor', rekla je glasnogovornica Isavije, Hjordis Gudmundsdottir. Vulkan Grimsvoetn, blizu ledenjaka Vatnajoekulla, na jugoistoku Islanda, aktivirao se u subotu, objavio je islandski meteorološki zavod.

Pročitajte i ovo Posljedice erupcije vulkana - 1 Lava se slijeva, gore kuće Hrvat za Dnevnik Nove TV s Islanda: ''Sada je problem drugi vulkan koji je erumpirao unutar zida koji je trebao braniti grad'' Pukotine u tlu nakon vulkanske aktivnosti na Islandu Potraga na Islandu Išao pokrpati pukotinu nastalu nakon erupcije vulkana: Upao unutra i nestao

Erupcija vulkana ne bi trebala utjecati na letove u ostatku Europe barem u iduća 24 sata, priopćila je u nedjelju europska organizacija za zračnu sigurnost Eurocontrol. 'Zasad nema opasnosti za europske i prekoatlantske letove, a stanje bi trebalo ostati takvo u iduća 24 sata', rekla je u priopćenju.

Također, vulkanska erupcija ne utječe ni na zračni promet u Hrvatskoj. Promet se odvija normalno, ali stručnjaci upozoravaju da bi do zastoja moglo doći ako erupcija potraje nekoliko dana. Tada vulkanske čestice mogu poremetiti europske letove, ali i doći do Hrvatske.

'Vulkanski pepeo još nije došao ni blizu područja koje bi smetalo letenjima iznad Hrvatske, a obzirom da Hrvatska nema izravnih linija i letova prema SAD-u, koje priječu Island i Grenland, ni takvih odstupanja nemamo tako da je trenutno stanje potpuno normalno', rekao je direktor Zračne luke Zagreb Tonči Peović.

Grimsvoetn je najaktivniji vulkan u zemlji koji je između 1922. i 2004. devet puta erumpirao. Erupciju prati golem oblak prašine koji je dosezao visinu od 'najmanje 17 kilometara, a možda i nešto više', rekao je Einar Kjartansson, geofizičar meteorološkog zavoda. U subotu kasno navečer, oblak je bio visok 20 km, po podacima zavoda.

U travnju 2010. erupcija islandskog vulkana Eyjafjoella gurnula je međunarodni zračni promet u kaos, uzrokujući najveće zatvaranje zračnog prometa u mirno doba, s više od 100 tisuća otkazanih letova i više od osam milijuna putnika koji su ostali u zračnim lukama. Nadležne službe u zračnim lukama bojale su se zapravo da bi vulkanska prašina mogla ući u motore zrakoplova i oštetiti ih. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene