Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na obljetnici HVO-a

Milanović u Mostaru: "Odbio sam potpisati inicijativu da se Ukrajini da status kandidata. Moj uvjet je bio da se spomene i BiH"

Milanovićevom dolasku i odlikovanju pripadnika HVO-a usprotivili su se mostarski logoraši, ali su ga na samoj svečanosti dočekali pljeskom. Milanović je ponovio da se zalaže za cjelovitu BiH.

Predsjednik Zoran Milanović danas boravi u Mostaru, na obilježavanju 30. godišnjice osnutka Hrvatskog vijeća obrane. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Oleg Butković Nastavlja se sukob Milanović naglo promijenio raspored da bi izbjegao Butkovića? "Zorane, opet bježiš od mene!" Slika nije dostupna Sve zbog HVO-a Logoraši bijesni zbog Milanovićeva dolaska u Mostar: "Civilizacijska sramota"

Novinarima je poslije odlikovanja rekao da je odbio potpisati inicijativu da se Ukrajini da status kandidata za EU. Njegov uvjet je, kaže bio da se to dodijeli i BiH. 

"Ovdje sam došao u susjednu drugu državu, čiji predsjednik nisam. Ovo je ustvari moja poruka svima onima koji misle da sam ovdje došao dijeliti BiH. Hrvatska želi da BiH bude čitava. Od Une do Drine, od Save do Neretve, do Neuma, do Ploča koje su u Hrvatskoj. I da kao takva uđe u EU. Prije dva ili tri tjedna sam se uljudno zahvalio inicijativi koju su potpisali predsjednici država srednje i istočne Europe koji su tražili da se Ukrajini dodijeli status kandidata za EU", rekao je Milanović.

"Moj uvjet je bio, da bih to potpisao, da se tu spomene i BiH kao zemlja koja također dobiva status kandidata. Jer, ako može Ukrajina, u redu, onda itetako mora biti i BiH koja je ipak puno sigurnija i mirnija država. I usred Europe je, nije na rubu. To je odbijeno. Ja sam se uljudno zahvalio. Moje pitanje samo glasi - smatra li itko da se tako ponaša neprijatelj BiH kao cjelovite države", zapitao se.

Hrvatstvo u BiH je neiskorjenjivo

Dio tamošnje javnosti kritizirao je svečanost dodjele odlikovanja pripadnicima HVO-a, a danas su se javili i mostarski logoraši koji su njegov posjet i odlikovanja nazvali "civilizacijskom sramotom".

Milanović je i u govoru prilikom dodjele odlikovanja govorio da se zalaže da BiH dobije status kandidata za ulazak u BiH.

"Pazit ću na svaku riječ jer je oko nas vaga za mjerenje, jer će se svaka moja riječ, svaka moja gesta vagati kao prijateljska ili neprijateljska", rekao je Zoran Milanović na obraćanju.

Rekao je da je izabran i kao predsjednik Hrvata u BiH, te da nema predrasuda ni prema kome u toj zemlji. 

"I hrvatstvo je u BiH neiskorjenjivo i bez njega BiH nema. Nema je ni bez Bošnjaka. Ni bez Srba. To je to trojstvo", rekao je i da je Hrvatska jedna od jamaca Daytonskog sporazuma.

Inicijativu da se Ukrajini prizna status kandidata u EU je odbio potpisati. 

"Onda ja to ne mogu učiniti. Ako se taj isti status ne da BiH. Pitam, govori li tako neprijatelj ili saveznik. Cijeloj BiH. od Save do Neretve. Od Une do Drine. To se ne prepoznaje kao neprijateljski čin. To je valjda pakleni plan za podjelu BiH. Mi je želimo čitavu. Tek tada, kada uđe u EU, može biti građanska država. Do tada, ona je uređena Daytonom. Ona je nastala na krvi hrvatskih vojnika. Hrvatska vojska, HVO i Armija BiH, što se pobogu u međuvremenu dogodilo, da nas smatrate neprijateljem, su oslobodili zemlju", dodao je.

"Tražit ću da se BiH da status kandidata", dodao je.  

Na samom obilježavanju, Milanovića su dočekali pljeskom. U ime Vlade RH, na obilježavanju je bio Tomo Medved koji je među ostalim naglasio kako je potreban dogovor oko izbornog zakona u BiH.

"Hrvatska kao članica EU i NATO-a nastavlja biti čimbenik na europskom putu BiH", rekao je potpredsjednik hrvatske Vlade.

"Hrvatskoj se nabijaju kompleksi krivnje" 

Milanović je još prošli tjedan najavio svoj posjet, rekavši da je HVO zajedno s Hrvatskom vojskom, oslobađao BiH i omogućio joj da bude slobodna zemlja u kojoj je prestao rat.

"E to se danas ne samo zaboravlja, nego vrlo drsko i sustavno podcjenjuje i Hrvatskoj se kao i obično, nabijaju kompleksi krivnje, odgovornosti - umjesto da se kaže hvala i ne ponovilo se", rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene