Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastrašujuće brojke

Znate li koliko robova upravo sada radi za vas? Evo kako izračunati...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada se spomene ropstvo mnogi odmah pomisle na neka prošla vremena, no tužna je činjenica da danas u svijetu postoji više robova nego u bilo kojem drugom periodu povijesti čovječanstva.

Ropstvo je zakonom zabranjeno u svim zemljama svijeta, a ipak, prema nekim procjenama, na svijetu postoji između 12 i 27 milijuna robova. 2007. godine prihodi od trgovine robljem ukupno su iznosili 32 milijarde dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spašeni iz ropstva Ekipa Provjerenog usred velike policijske akcije: ''Jako me je strah. Ideš na posao i znaš da si pod prisilom'' Slika nije dostupna SCHINDLER NAŠEG DOBA 'Ona je lijepa, marljiva i djevica. Ima 11 godina. Cijena - 9000 dolara'

Većina današnjih robova, njih 18,1 milijun, nalazi se u dužničkom ropstvu, a 7,6 milijuna nalazi se pod teretom prisilnog rada, kao što je slučaj u Kongu i njihovim rudnicima dijamanata.

Jedan od najčešćih oblika ropstva danas je seksualno ropstvo. Žrtve su najčešće prodane od članova vlastitih obitelji ili u taj 'posao' dospiju na prevaru. Djevojke, ali i mladići, često se javljaju na različite poslove koji su samo paravan za prisilnu prostituciju.

Za razliku od mnogih svjetskih problema, problem ropstva ne veže se samo za siromašne i slabo razvijene zemlje. Svake se godine između 800.000 i 1,8 milijuna robova prokrijumčari u SAD, jednu od najrazvijenijih zemalja svijeta. 80 % robova su žene i djevojčice, a čak 50 % djeca.

Budući da današnji robovi rade uglavnom fizičke poslove, gotovo svaki proizvod proizveden u Americi je prošao kroz ruke makar jednog roba. Ali ne sam o u Americi, kao što smo već naglasili ovaj ili onaj oblik ropstva prisutan je diljem svijeta.

Odjeća, hrana, kozmetika, elektronika, gotovo sve što se nalazi pod vašim krovom sigurno je prošlo kroz ruke robova.

Želite li i vi znati koliko robova radi poslove koji rezultiraju proizvodima koje vi svakodnevno koristite, odvojite nekoliko minuta vremena i ispunite ovu anketu.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene