Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije tako jednostavno

Ovo je najdosadnija i najsmrtonosnija životinja na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako su komarci toliko smrtonosni i opasni za ljude, zašto ih ne istrijebimo kao vrstu?

Da vas netko pita koja je najsmrtonosnija životinja na svijetu, što biste mu odgovorili? Neki bi pogađali da je to morski pas, drugi da su to otrovne zmije ili pauci, ali većina zasigurno ne bi pomislila na - komarca.

Pročitajte i ovo Invazija komaraca u Argentini Buenos Aires VIDEO Nevjerojatni prizori iz milijunskog grada: Rojevi komaraca teroriziraju ljude, vlasti strahuju od širenja bolesti Komarci u zrakoplovu Let je kasnio dva sata VIDEO Okupirali zrakoplov i terorizirali putnike: Bespomoćno mahali i pokušavali otjerati krvopije

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) komarci su zaslužni za prenošenje najvećeg broja i najsmrtonosnijih bolesti poput malarije i opasnih gripa. Tako komarci godišnje neizravno ubiju milijune ljudi. U SAD-u su primjerice posljednjih godina krivi za gotovo 40 tisuća slučajeva oboljenja od 'bolesti Zapadnog Nila', objašnjava Business Insider u videu na svom YouTube kanalu posvećenom znanosti, BI Scienceu.

Smrtonosni virusi prenešeni su komarcima zadnji par desetljeća u dijelove svijeta u kojima se još nikad prije toga nisu pojavili. Lako se postavi pitanje - ako su komarci toliko smrtonosni i opasni za ljude, zašto ih ne istrijebimo kao vrstu? Ako to pitate znanstvenike koji ih proučavaju dobro će vam se nasmijati jer su vjerojatno navikli na to pitanje.

No, evo razlozi zašto stvari nisu baš tako jednostavne.

Uskoro zaprašivanje protiv komaraca u Zagrebu

Prvo, teško je predvidjeti kako bi istrebljivanje svih komaraca utjecalo na ekološki sustav. Iako životinje koje se hrane komarcima ne bi bitno izumrle jer jedu i druge kukce, to bi im svakako poremetilo biološki ritam. Kada bi došlo do toga, posljedice bi mogle biti nesagledive, jer priroda ima svoj ritam i prehrambeni lanac koji se može znatno poremetiti i samo s nestankom jedne jedine vrste.

Drugo, od tisuće vrsta komaraca koji postoje na zemlji, nisu svi prijenosnici zaraza, tek mali dio.

Treće, mnogi od njih nisu niti 'zainteresirani' za ljudsku krv.

Zbog toga se pokreće nova rasprava - Umjesto da ubijemo sve komarce na svijetu, je li moguće ubiti samo one vrste koje prijete ljudskim životima?

Najezda komaraca stvara muke Osječanima

Neke od mogućnosti su intervencija u životne prostore upravo tih 'ubojitih' vrsta, poput isušivanja močvara i korištenje pesticida kako bi se u startu ubilo opasne komarce na staništima na kojima se izliježu.

No, postoje i zanimljiviji način, a to je, kako su ga nazvali znanstvenici sa Sveučilišta u Kentuckyiju, "kontrola oplodnje" kod komaraca. Ustanovili su kako bi u budućnosti bilo moguće tretirati smrtonosne komarce bakterijama koje steriliziraju mužjake.

Iako to ne bi pomoglo od iritantnih ljetnih uboda, izumiranje onih komaraca koji zaista jesu krivi za milijune smrti diljem svijeta bila bi jedna od najvećih pobjeda zdravstvenog sustava u povijesti čovječanstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene