Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 uboda po minuti

SAMO STRPLJIVO! Uskoro kreće zaprašivanje komaraca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrepčani se još malo moraju strpiti pod ubodima komaraca.

U ponedjeljak počinje zaprašivanje komaraca na području Zagreba.

Pročitajte i ovo Počinje izgradnja Biciklističke magistrale - 3 u Zagrebu Biciklom od Savske do Dugog Sela: Počinje izgradnja Biciklističke magistrale Prvi maj na Maksimiru Na Maksimiru Zagrepčanima tradicionalno za Prvi maj grah i nastup Gibonnija

Iako svjetska zdravstvena organizacija predlaže tretiranje kada je 15 uboda u minuti, u Zagrebu se kreće već s 10 uboda u minuti. Zaprašivanje će trajati tri dana, a naglasak je na područja uz vodene površine i mjesta s puno zelenila. Počela je borba s komarcima. One koje su napadali konačno mogu odahnuti. Najprije su na redu područja uz vodu i parkovi.

'Ovom akcijom obuhvaćeno je 1940 hektara površina, koji su uglavnom uz Savu i uz onaj dio grada gdje se najčešće pojavljuju odrasle ličinke', kaže Zdravko Svetec. A odrasle ličinke ne daju mira rekreativcima koji su svakodnevno uz vodu. Za one koji ubode ne uspiju izbjeći, liječnici imaju jednostavne savjete.

'Malo hladne vode, ne treba to forsirati da se previše svrbi, malo stisnuti zube jedan ubod ili dva, ništa neće biti od toga. To će kroz par sat proći, ili malo leda stavite na mjesto uboda, to smiruje crvenilo i iritaciju', rekla nam je liječnica Gordana Štajminger.

Osim što su dosadni komarci mogu biti prijenosnici raznih bolesti, ali i alergija.

'Imate ljudi koji su jako osjetljivi na ubode i na to se razvijaju jake alergijske reakcije, a onda se ponaša kao i kod svake alergijske reakcije', dodala je dr. Štajminger o tome.

Zaprašivanje će trajati tri dana, a nakon toga bi se ipak trebalo lakše disati. Dosadni komarci neko vrijeme neće zujati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene