Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici u laboratoriju stvorili polusintetičku, funkcionalnu bakteriju sa samo 473 osnovna gena.


Znanstvenici su napravili još jedan korak u stalnom nastojanju da razumiju genetsku osnovu života, nakon što je tim predvođen američkim genetičarem Craigom Venterom u laboratoriju stvorio polusintetičku, funkcionalnu bakteriju sa samo 473 osnovna gena.

Vezani članci Pomor periski na ušću Neretve Šokantne snimke: Bakterija i parazit na ušću Neretve uništavaju endem Mediterana, prijeti mu izumiranje Slika nije dostupna Ozbiljno upozorenje: Otporna superbakterija širi se bolnicama!

Taj broj gena manji je nego u bilo kojoj poznatoj bakteriji u prirodi, piše BBC.

Znanstvenici kažu da im je cilj pomaknuti granice u fundamentalnom znanju, što bi moglo dovesti do novih lijekova i ostalih kemijskih spojeva.

"Naša dugoročna vizija je stvoriti sintetičke organizme kojima možete dodati specifične funkcije", rekao je Daniel Gibson, suautor studije objavljene u znanstvenom časopisu Science.

"Smatramo da bi te stanice bile vrlo korisne u brojnim industrijskim primjenama¸, od medicine do biokemije, biogoriva, prehrane i poljoprivrede", dodao je.

Nakon niza pokušaja i promašaja, modificirana bakterija Mycoplasma ili Syn 3.0 može živjeti sa samo 473 gena, pola manje nego divlja vrsta te bakterije i oko 50 gena manje u odnosu na srodnika Mycoplasmu genitalium, koja ima najmanje gena od svih neovisnih organizama poznatih znanosti.

Radi usporedbe, složeniji organizmi poput biljaka i životinja imaju desetke tisuća gena koji upravljaju njihovim životom, piše BBC.

Od 473 gena, njih 149 su znanstvenicima potpuna nepoznanica i ne zna se čemu služe, pa su u tijeku istraživanja kako bi se ta praznina popunila. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju