Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan, dva, tri...

Znanstvenici pingvine broje iz svemira!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grupa britanskih, američkih i australijskih istraživača je, koristeći modernu satelitsku tehnologiju, prebrojala blizu 600.000 pingvina na Antarktiku, što je gotovo dvostruko više nego što se dosad mislilo.

Metoda popisivanja pingvina sastoji se prvenstveno u lokalizaciji njihovih kolonija pronalaženjem smeđih mrlja guana (pingvinskog izmeta) na bijelom snijegu.

Pročitajte i ovo Antarktika (Foto: AFP) Događanja ispod površine Pronađen izvor? Nešto misteriozno i vruće vreba ispod površine antarktičkog leda Slika nije dostupna Raspada se Larsen C Prekrajanje obale Antartika: Jedna od najvećih santi leda krenula je na put oceanom

>> UŽIVO: Pogledajte kako žive 'kraljevi leda'!

Fotografije visoke rezolucije se nakon toga analiziraju kako bi se odredio broj prisutnih ptica. Istraživači navode da im je pri obavljanju tog posla najteže bilo otkriti tragove izmeta, dok je samo prebrojavanje ptica išlo prilično lako.

Oni se nadaju da će im satelitski pristup mapiranja omogućiti da dugoročno prate populaciju carskih pingvina.

Naime, klimatski modeli nagovještavaju pad broja pingvina ukoliko porast temperatura oko Antarktika dovede do erozije morskog leda, na kojem se ove životinje gnijezde i odakle kreću u potragu za hranom.

"Kako bismo znali je li klimatske promijene ugrožavaju opstanak carskih pingvina, moramo najprije znati koliko trenutno ima tih ptica i raspolagati metodologijom praćenja iz godine u godinu", rekao je za BBC Peter Fretwell iz britanske misije na Antarktiku (BAS) koji je zajedno s kolegama pobrojao 595.000 carskih pingvina.

Carski pingvini čitav svoj život provode na Antarktiku. To je najviša i najteža vrsta pingvina. Odrasli pingvini su prosječne visine od 1,3 metara i težine između 20 i 45 kilograma. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene