Obavijesti Video Pretražite Navigacija
šokantni prizori

VIDEO Uginuli pingvini preplavili plaže dijela Latinske Amerike: ''Ovo nije normalno''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Tisuće uginulih pingvina pronađeno je tijekom posljednjih desetak dana na istočnim obalama Urugvaja.

Oko 2000 uginulih pingvina pronađeno je na istočnim obalama Urugvaja u posljednjih desetak dana, a uzrok smrti zasad nije poznat.

Magelanovi pingvini, vrsta koja nastanjuje Južnu Ameriku, uglavnom mladi, uginuli su u Atlantskom oceanu prije nego što su ih struje dobacile do urugvajskih obala, rekla je čelnica Odjela za faunu u urugvajskom Ministarstvu okoliša Carmen Leizagoyen.

Prema njezinim riječima, 90 posto su pingvini mlađe dobi bez masnih naslaga i imaju prazne želuce, a testovi na ptičju gripu dali su negativne rezultate.

Ta vrsta pingvina koja živi na jugu Argentine migrira ka sjeveru u potrazi za toplijim vodama tijekom zime na jugu i može doći do obala jugoistočne brazilske države Espirito Santo, piše Business Insider.

"Normalno je da jedan posto ugine, ali ne toliko", rekla je Leizagoyen i podsjetila da se to dogodilo i lani u Brazilu te da ni ondje nisu otkriveni uzroci.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 JEDNAKOST NA KUŠNJI Neka radna mjesta u Hrvatskoj posebno su ugrožena zbog krize na koju svijet reagira prekasno

"Životinjama nedostaje hrane"

Aktivisti koji se bave zaštitom i pitanjima okoliša pripisuju smrtnost tih pingvina pretjeranom i ilegalnom ribarenju.

"Od 1990-ih i 2000-tih počeli smo viđati životinje kojima nedostaje hrana", rekao je Richard Tesore iz nevladine organizacije spašavanja morske faune te ukazao na prekomjernu eksploataciju pomorskih resursa, piše AFP.

Tesore smatra da je ciklon koji se pojavio u Atlantiku i sredinom srpnja pogodio jugoistok Brazila vjerojatno doveo do smrti najslabijih jedinki, zbog loših klimatskih uvjeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatski rječnik Plava ekonomija, zelene tvrdnje, točka preokreta: Znate li o čemu je riječ?

Niz bizarnih morskih događaja

Dodao je da je pored pingvina pronašao i albatrose, galebe, morske kornjače i morske lavove mrtve na plažama Maldonada, istočno od glavnog grada Urugvaja, Montevidea.

Tragični incident samo je jedan u nizu bizarnih morskih događaja tijekom ljeta, a najznačajniji je niz incidenata koji uključuju kitove ubojice koji su naletjeli na jedrilice uz iberijsku obalu, i u nekim ih slučajevima potopili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene