Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA

VIDEO Tko predatorima čupa jetru: Pronađeni leševi raskomadanih morskih psina, dron razotkrio jezivu tajnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinama su znanstvenici tražili odgovor na pitanje zašto je počeo padati broj morskih pasa kod obala Južne Afrike, a snimke drona sve su razotkrile.

Velike bijele psine desetljećima su bile uobičajeni stanovnici obala Južne Afrike, a razlog tome su tuljani, koji su glavni izvor prehrane ovih predatora.

Pročitajte i ovo Ilustracija ISTRAGA U TIJEKU Tragedija u Južnoj Africi: Pronađena 22 tijela u noćnom klubu, stradali imaju od 18 do 20 godina... Slika nije dostupna Razmjeri štete nisu poznati Gori zgrada parlamenta Južnoafričke Republike: Policija uhitila muškarca zbog sumnje da je podmetnuo požar

No, posljednjih godina njihov broj počeo je drastično padati. Tako je nekadašnja populacija od 900 morskih psina pala na svega njih 552. Stanovništvo, kao ni stručnjaci, godinama nisu znali što je razlog tome, sve do 2019. godine, kada se pojavila vijest da su velike bijele psine nestale iz voda obala Cape Towna u Južnoj Africi.

Stanovništvo je također počelo prijavljivati leševe tih životinja, koje bi pronalazili bez jetre. Nikome nije bilo jasno što se događa. U cijelu priču uključili su se znanstvenici te počeli istraživati ovaj neobični fenomen.

Plijen orki

Nakon proučavanja znanstvenici su došli do saznanja da su velike bijele psine postale plijen orki, ma koliko to neobično zvučalo. Bijele psine ne mogu se natjecati s njihovom strategijom grupnog lova, piše National Geographic.

Sve je razotkriveno uz pomoć drona, koji je snimio uznemirujući prizor kako orke napadaju psine, nasrtaju na njih i čupaju im jetru. 

To je i razlog što ove godine na tom području nije viđena niti jedna velika bijela psina te znanstvenici kažu da su ih orke uplašile i otjerale dalje od nekadašnjeg staništa. 

 Jako važno otkriće

"Orke ciljaju odrasle velike bijele psine, što može dodatno utjecati na već ranjivu populaciju, zahvaljujući njihovu sporom rastu i kasnom sazrijevanju", objašnjava morska biologinja Alison Tauner.

Snimka napada koja je premijerno u četvrtak objavljena na Discoveryju predstavlja rezultat dugogodišnjeg rada te znanstvenice, koja je objasnila da je ovo "jedan od najnevjerojatnijih događaja u povijesti prirode koji je zabilježen kamerama".

Tauner je naglasila da je ovo istraživanje izuzetno važno jer pokazuje kako veliki morski predatori reagiraju na rizik te razotkriva dinamiku suživota s drugim zajednicama predatora.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene