Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Belgijski znanstvenici otkrili su da pripravak koji sadrži određenu vrstu bakterija probavnog sustava može dovesti do dramatičnog gubitka tjelesne težine kod pretilih miševa,.


Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Proceedengs of National Academy of Sciences ta bi bakterija mogla mijenjati sluznicu probavnog sustava kao i način na koji se apsorbira hrana.

Slična se ispitivanja moraju provesti na ljudima kako bi se utvrdilo može li se ista bakterija koristiti za gubitak težine kod ljudi.

Ranija istraživanja pokazala su da se u probavnom sustavu mršavih i pretilih osoba nalaze različiti omjeri i vrste bakterija a utvrđeno je i da operacije probavnog trakta čiji je cilj mršavljenje mijenjaju ravnotežu tih bakterija, prenosi BBC.

>> Fascinantno otkriće: Miševi znaju pjevati!

Sve je više dokaza da vrsta bakterijske zajednice koja živi u ljudskom organizmu može utjecati na zdravlje.

Znanstvenici s belgijskog katoličkog sveučilišta Louvain proučavali su bakteriju Akkermansiju muciniphilu koja obično čini 3 do 5 posto bakterija probavnog sustava no njezin broj smanjuje se kod pretilih osoba.

Miševi koji su prvo udebljani masnom hranu stavljeni su na prehanu koja sadrži te bakterije te su izgubili polovicu dobijene težine iako nisu uvedene nikakve druge promjene u njihovu prehranu.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Semafor za hranu Ove oznake pomažu da svatko lako razlikuje zdravu od nezdrave hrane, ali Hrvatska ih ne namjerava uvesti: "Nismo to ozbiljno razmatrali" Demi Lovato (Foto: Profimedia) Tek joj je 27, prošla je pakao droge i alkohola, a sad vodi novu bitku i ne odustaje od borbe za bolji život