Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su uspjeli prvi puta preurediti gene u ranom stadiju razvoja ljudskih embrija u cilju zaustavljanja prenošenja nasljedne srčane bolesti kroz generacije obitelji, pokazuje studija objavljena u srijedu.


Znanstvenici su proučavali mutaciju gena koji uzrokuje hipertrofičnu kardiomiopatiju, najčešći uzrok iznenadne smrti kod inače zdravih sportaša.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Sjajno otkriće hrvatskih znanstvenika Slika nije dostupna Znanstvenici: Evolucija je brža nego li se mislilo

Njihov rad, opisan u časopisu Nature, suradnja je Salk Instituta iz Kalifornije, Sveučilišta za zdravstvo i znanost iz Oregona i korejskog instituta za bazičnu znanost.

Oni su spermatozoide muškarca s hipertrofičnom kardiomiopatijom korigirali koristeći tehnologiju uređivanja gena CRISPR, a potom su njima oplodili zdravo jajašce IVF-tehnikom.

Embriji su se smjeli razvijati samo nekoliko dana i nisu trebali biti implantirani. Uspjeh nije postignut u svim slučajevima, ali 72 posto embrija oslobođeno je mutacija koje donose tu bolest.

Kada osoba nosi mutaciju toga gena, ima šanse 50-50 da prenese bolest na potomstvo. Ta bolest pogađa prosječno jednu osobu na 500.

Znanost prolazi kroz zlatno doba uređivanja DNK zahvaljujući novoj tehnologiji CRISP, što pruža velike izglede za budućnost, ali i uzrokuje duboka pitanja o tome što je moralno ispravno. (Hina)