Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manipulacija s DNK

Britanci predlažu proizvodnju embrija od troje ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija možda će biti prva država koja će dopustiti da embriji budu sačinjeni od DNK troje ljudi, kako bi se spriječilo da majka na dijete prenese potencijalno fatalne genetske bolesti.

Britansko ministarstvo zdravlja priopćilo je da je prihvatilo savjet znanstvene zajednice o sigurnosti i efikasnosti predloženih tehnika, piše Huffington Post.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Djeca i povici; ilustracija - 3 Organizatori se ograđuju Dječje skandiranje u Splitu zgrozilo javnost: "Kad ne reagiramo, djeca misle da je to normalno"

'Ovo će ženama koje nose ozbiljne mitohondrijske bolesti dati priliku da imaju djecu, a da ne prenesu razarajuće genetske poremećaje', rekla je dr. Sally Davies iz ministarstva.

Stručnjaci kažu da ukoliko ih parlament odobri, ove nove metode vjerojatno će svake godine biti korištene ma desecima žena za koje je poznato da imaju mitohondrij s greškom. Anomalije u genetskom kodu mitohondrija mogu rezultirati bolestima kao što su mišićna distrofija, srčani problemi i mentalna retardacija.

'Jajne stanice koje se ne mogu razviti u ljudsko biće nisu embriji'

Predložene tehnike uključuju odstranjivanje jezgre DNK iz jajašca buduće majke i umetanje u jajašce donatorice iz čijeg je jajašca izvađena jezgra. To se može realizirati prije ili poslije oplodnje.
Znanstvenici tvrde da bi na taj način dijete naslijedilo manje od jedan posto gena donora.

Kritičari ovakvih metoda kažu kako su navedene tehnike potpuno nepotrebne te da majka može koristiti cijelo donirano jajašce.

Medicinska istraživanja prekoračuju krucijalnu etičku liniju koja će otvoriti vrata dizajniranju djece', pribojava se David King iz skupine Ljudska genetika koja se protivi mnogim genetičkim istraživanjima.

Britanski zakon trenutačno zabranjuje bilo koju genetsku modifikaciju embrija prije nego je unesen u ženu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene