451679
451679
451679
451679
451679

DOSAD NEVIĐENI KORAK Rođeno prvo dijete koje ima troje roditelja

  • , 27.09.2016., 18:11
  • Autor:
  • komentara

Rođeno je prvo dijete troje roditelja zahvaljujući tehnici oplodnje koja omogućuje poboljšanje genskog koda kako dijete ne bi naslijedilo defektni mitohondrij, objavio je časopis New Scientist, a prenosi u utorak BBC.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Petomjesečni dječačić nosi uobičajeni DNK svojih roditelja - majke i oca, te komadićak genskog koda donora.

Američki liječnici poduzeli su dosad neviđeni korak kako bi osigurali da dječaćić ne naslijedi defektni mitohondrij svoje majke.

Stručnjaci ističu da se ovim pothvatom otvara novo razdoblje u medicini te će se odsada moći pomoći drugim obiteljima s defektnim mitohondrijima.

No upozoravaju da su potrebne stroge provjere te nove i kontroverzne tehnologije, nazvane mitohondrijska donacija.

Mitohondriji su sićušne strukture unutar citoplazme gotovo svake stanice živih organizama, oni su generatori energije i topline koja se stvara u biokemijskim procesima.

Neke žene nose gene defektnih mitohondrija i to mogu prenijeti na svoju djecu.

Znanstvenici su razradili niz načina kako bi riješili taj problem.

Američka ekipa koja je putovala u Meksiko kako bi izvela postupak jer u toj zemlji nema zakona koji bi to zabranio, koristila se metodom koja popravlja mitohondrij u jajašcu majke prije nego se izvede oplodnja in-vitro očevom spermom.

Tako su uzeli majčino jajašce s oštećenim mitohondrijom i i jajašce donorice sa zdravim mitohondrijem. Većina genskog materijala bila je uklonjena iz oba jajašca. U sljedećoj fazi majčin genski materijal usađen je u jajašce donorice koje zatim može biti oplođeno očevom spermom. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se