Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebni predstavnik

Lagumdžija EU predstavniku: Ne petljaj, ne laži!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija optužio je posebnog predstavnika Europske unije u toj zemlji Petera Sorensena da "petlja i laže" kada tvrdi kako vlasti u BiH zlorabe financijsku pomoć namijenjenu obnovi od posljedica katastrofalnih poplava u svibnju.

"Europskom predstavniku Peteru Sorensenu sam rekao: nemojte više lagati narod i petljati bez potrebe", stoji u izjavi koja je medijima u petak dostavljena iz središnjice Socijaldemokratske patrtije BiH (SDP BiH), čiji je Lagumdžija predsjednik.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu

Lagumdžija je ovo izrekao na predizbornom skupu SDP-a koji je u četvrtak navečer održan u Brčkom, a dodatno je objasnio kako je Sorensena izravno pitao je li i jedna konvertibilna marka na ime pomoći do sada uplaćena na račune tijela vlasti BiH. "Njegov (Sorensenov) odgovor je bio ne", kazao je pred svojim pristalicama u Brčkom Lagumdžija.

Zaoštravanje Lagumdžijine retorike u komunikaciji s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH uslijedilo je nakon niza upozorenja da pomoć namijenjena obnovi BiH nakon poplava stiže sporo i da vlasti ne odgovaraju na potrebe ugroženih ljudi, dok istodobno sredstva za obnovu preusmjeravaju na "krpanje" proračunskih rupa uoči parlamentarnih izbora 12. listopada. Osim predstavnika EU takve su tvrdnje iznijeli i neki američki diplomati u BiH poput voditelja ureda Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Davida Bartha i američkog vojnog atašea pukovnika Scota Millera.

Lagumdžija: Hrvatska je prijatelj BiH i pokušava pomoći u krizi

Poplave koje su u svibnju pogodile regiju u BiH načinile su štetu koja je procijenjena na oko milijardu eura. Na donatorskoj konferenciji održanoj u srpnju različite međunarodne institucije i države izrazile su spremnost pomoći obnovu financirajući projekte vrijedne do 800 milijuna eura. Većina vlada dodjelu pomoći uvjetovala je izradom konkretnih projekata koji bi se provodili bez intervencija tijela vlasti u BiH, no dio sredstava, poput kredita od 100 milijuna dolara kojega je odobrila Svjetska banka (WB), realizira se izravnim uplatama.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH u četvrtak je objavilo kako je Lagumdžija tijekom dana o svemu ponovno razgovarao na zajedničkom sastanku sa Sorensenom, britanskim veleposlanikom u BiH Edwardom Fergusonom i zamjenikom francuskog veleposlanika Francoisom Legaueom. "Veleposlanik Sorensen ovom je prigodom rekao da niti jedna KM nije uplaćena na račun tijela vlasti BiH, kao i da nije bilo zloporaba niti krpanja proračunskih rupa iz donatorskih sredstava", navelo je u priopćenju Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Istog dana reagirala je, međutim, delegacija EU u BiH tvrdnjom kako je Sorensenova izjava u interpretaciji MVP BiH zapravo krivotvorena. "Sorensen je u stvari rekao kako je shvatio da su sredstva koja su obećali Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka prebačena u BiH, a da su ostali donatori spremni prebaciti sredstva kada vlasti BiH definiraju relevantne kriterije za njihovu raspodjelu", stoji u objašnjenju izaslanstva EU u Sarajevu.

Lagumdžija je, prema vlastitoj interpretaciji, od Soresena i druge dvojice diplomata tražio objašnjenje "kome su dali te novce" za koje tvrde da su nestali no odgovor, navodno, nije dobio.

Fotografije koje svjedoče o katastrofalnim posljedicama poplava u BiH kao i činjenica da na tisuće stambenih objekata i u prvim jesenskim danima još čeka na obnovu sastavni su dio spota, produciranog uz financijsku potporu USAID-a, kojim se građani, pod sloganom "Glasaj ili trpi", pozivaju da što masovnije sudjeluju na skorim izborima.

Emitiranje takvog spota na gotovo svim televizijskim postajama te internetskim portalima u BiH izazvalo je bijes političkih stranaka koje čine okosnicu izvršne vlasti u BiH.

U SDP-u BiH, ali i Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, to su protumačili kao izravno agitiranje za oporbene stranke.

Milorad Dodik ranije je optužio veleposlanstvo SAD u BiH za navodnu urotu protiv njegove vlasti, kao i za potporu oporbenoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS).

Od rujanskog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi on na predizbornim skupovima opetovano ističe kako ima rusku potporu u utrci za novi mandat predsjednika Republike Srpske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene