Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slavoj Žižek kaže da su prosvjednike u BiH mobilizirali socijalni zahtjevi i očaj.


Nemiri u BiH posljedica su dugo godina zatomljenih frustracija i korupcije u politici, ocjenjuje se u utorak u komentarima slovenskih medija, a filozof Slavoj Žižek za mariborski list "Večer" kaže kako je jasno da su prosvjednike mobilizirali socijalni zahtjevi i očaj u kojem se nalaze te da su oni jasno pokazali da znaju da njihov protivnik nisu etničke skupine već političari odnosno "nacionalističke elite".

Vezani članci Slika nije dostupna 'Imam dojam da su željeli brzo stvoriti anarhiju' Slika nije dostupna Bosansko ili bošnjačko proljeće

Komentirajući događaje u BiH Žižek kaže da je potrebno ignorirati "teorije zavjere" po kojima je bunt naroda u BiH potaknut izvana. "Prosvjednike su mobilizirali jasni i jednostavni zahtjevi - posao, dostojan život i kraj korupcije, bez obzira na pozadinu prosvjeda jasno je da je očaj ljudi u BiH autentičan", navodi među ostalim Žižek koji parafrazirajući Mao Ce-tunga dodaje: "U Bosni je kaos, situacija je odlična".

Uvezujući bošnjačke, srpske i hrvatske zastave prosvjednici su nacionalističkim elitama pokazali da znaju tko je njihov pravi protivnik - ne etničke skupine nego političari koji se prave da ih štite pred drugima, navodi Žižek koji ističe da je razočaran i politikom EU-a u BiH. EU, tvrdi Žižek, na svoj način sije razdor u zemlji jer kao svog "privilegiranog sugovornika" u BiH uzima upravo "nacionalističke elite".

'Imam dojam da su željeli brzo stvoriti anarhiju'

Bunt u BiH dokazuje da se etničke emocije ne mogu prevladati samo nametanjem liberalne agende, no bunt bi trebao prerasti u društveni pokret koji bi nastavio s prosvjedima ne osvrćući se na etničke podjele, navodi filozof Slavoj Žižek. Ljubljanski "Dnevnik" upozorava da su se prosvjedi najviše koncentrirali na područja s bošnjačkom većinom.

"Bošnjaci su najokrutnije platili raspad bivše Jugoslavije, a niz su godina u strahu da se ne ponove krvavi međunacionalni obračuni podnosili sve posljedice uređenja koje im je nametnula međunarodna zajednica. Ta zajednica hrani politički i gospodarski beskrupulozne pojedince, a obične ljude striže kao ovce", navodi se u komentaru "Dnevnika" u kojem se ističe da su Bošnjaci do sada bili suzdržani prema socijalnim prosvjedima bojeći se da ne potaknu stare etničke tenzije.

Svi građani u BiH, bez obzira žive li u Republici Srpskoj ili u Federaciji u istom su položaju, bez minimalne socijalne pravednosti i s 40-postotnom nezaposlenošću, svedeni na bespravnu masu čijim životima dirigiraju oni koji već dva desetljeća nemaju dodira sa stvarnošću, navodi list.

"Sadašnja BiH agonija posljedica je dvadesetogodišnjih manipulacija s državom koja je priznata još 1992. godine, ali je još uvijek svojevrstan međunarodni protektorat. Za čišćenje političkog prostora koji je sve više i sve šire kontaminiran zato će biti potrebno mnogo više od prosvjeda koji u nekim slučajevima graniče s vandalizmom i štete sebi samima. Za početak, bila bi dobra već i prava mjera političke etike onih na vlasti", zaključuje komentar ljubljanski dnevni list "Dnevnik". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju