Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sutonu kapitalizma liberalno-demokratskog tipa koji nestaje Europa mora potražiti svoj model razvoja, kako ne bi morala birati između američkog i azijskog tipa kapitalizma, ocijenio je u subotu ugledni slovenski filozof Slavoj Žižek.


'Zabrinut sam što Europa još nije otkrila svoj obrazac, tako da nam preostaje da biramo između američkog liberalnog kapitalizma i azijskog autoritarnog tipa kapitalizma, kakav postoji u Kini i Singapuru, a ne bih želio živjeti u svijetu sa samo dvije opcije', rekao je Žižek kao glavni govornik završnog dana Bledskog foruma.

Vezani članci Od veljače kreće embargo na ruske derivate Porasla potražnja: Europa žuri prije embarga napuniti skladišta ruskim dizelom Ilustracija Kriminalci vole bankomate: "Koriste snažne eksplozive koji uzrokuju čak rušenje zgrada i ubijaju nedužne ljude"

Na uglednom međunarodnom skupu na Bledu dva se dana raspravljalo o društvenom i ekonomskom razvoju temeljenom na novim znanjima, te kako će se takav razvitak odraziti u Sloveniji i posljedično u zemljama zapadnog Balkana.

Filozofskom skupu na Bledu nazočio je i slovenski predsjednik Danilo Tuerk. 'Europa mora još jednom otkriti socijalizam, umjesto da europski ljevičari traže inspiraciju u kapitalizmu s ljudskim licem', rekao je Žižek.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju